Dřín obecný je vysoký, divoce rostoucí keř, který kvete ještě za mrazu a jehož plodem jsou malé, tmavě červené peckovice, dřínky. Právě dřínky, jsou naší další tuzemskou, dosud nedoceněnou super potravinou.
Mají vysoký obsah vitaminu C, uvádí se 100 až 300 mg vitamínu C na sto gramů plodů. Dále obsahují vitamín P, provitamín A, pektiny, 2 - 3 % ovocných kyselin, především kyselinu jablečnou, cukr, třísloviny a důležité minerály jako je draslík, vápník, železo, hořčík, síru, také flavonoidy, katechiny a hlavně antokyany. Ty, kromě toho, že bojují proto rakovině a posilují imunitu, jsou zodpovědné za úžasnou barvu dřínek, která vynikne po tepelném zpracování.
Dřín má rád teplo, proto ho u nás zná hlavně moravská kuchyně. Moravské město Šumice na Zlínsku má dřín ve svém městském znaku a každoročně se tam konají dřínkové hody. Dřínkový kompot předčí chutí i využitím brusinky. Džem ze dřínek je do nasládlých omáček daleko lepší než šípek, předčí ho chutí i barvou. Dřínkám se říkalo i české olivy, jsou výborné naložené do slaného roztoku. Dřínky dozrávají od konce srpna do října a výborné jsou prý i mírně přešlé mrazem. Dřínkovici, pálenku z plodu dřínu, koláčky s dřínkovou marmeládou nebo růžové víno obarvené šťávou z malých dřínek ochutnáte i v Rakousku, kde v údolí Pielachtal roste mnoho dřínů obecných. Obyvatelé Pielachtalu dřínkám říkají Dirndln a založili na nich místní cestovní ruch.
![2-drinky.jpg 2-drinky.jpg](/getattachment/d44ec138-c68a-4f05-ae24-a44331be7229/2-drinky.jpg)
![3-drinky.jpg 3-drinky.jpg](/getattachment/e957d1e9-0ef0-49a6-93f3-8009caed5cef/3-drinky.jpg)
Dřín má rád teplo, proto ho u nás zná hlavně moravská kuchyně. Moravské město Šumice na Zlínsku má dřín ve svém městském znaku a každoročně se tam konají dřínkové hody. Dřínkový kompot předčí chutí i využitím brusinky. Džem ze dřínek je do nasládlých omáček daleko lepší než šípek, předčí ho chutí i barvou. Dřínkám se říkalo i české olivy, jsou výborné naložené do slaného roztoku. Dřínky dozrávají od konce srpna do října a výborné jsou prý i mírně přešlé mrazem. Dřínkovici, pálenku z plodu dřínu, koláčky s dřínkovou marmeládou nebo růžové víno obarvené šťávou z malých dřínek ochutnáte i v Rakousku, kde v údolí Pielachtal roste mnoho dřínů obecných. Obyvatelé Pielachtalu dřínkám říkají Dirndln a založili na nich místní cestovní ruch.
![4-drin-ma-ve-znaku-mesto-Sumice-na-Morave.jpg 4-drin-ma-ve-znaku-mesto-Sumice-na-Morave.jpg](/getattachment/118d3a1f-20e6-4f1c-b13f-fc823e3e8d93/4-drin-ma-ve-znaku-mesto-Sumice-na-Morave.jpg)