Ve čtvrtek 24. dubna se na tiskové konferenci v Národním zemědělském muzeu v Praze představilo speciální menu ve stylu Czech Specials, které ochutnají návštěvníci českého pavilonu na světové výstavě Expo 2025 v japonské Ósace. Vařit tam v rámci oslav Dne republiky pojedou také členové Staré gardy kuchařů Asociace kuchařů a cukrářů .
„Vařit na Expu v Ósace je pro celou Asociaci kuchařů a cukrářů velká čest. Budeme připravovat jídla ve stylu Czech Specials s moderním švihem,“ říká Tomáš Popp, manažer Asociace kuchařů a cukrářů a Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR a představuje speciální menu: „Jako předkrm se bude podávat pohankový tatarák, křepelčí vajíčko a pohankový popcorn s pažitkovým olejem, jako hlavní chod kachní prso servírované s bylinkovou nádivkou s kaštany a kachními játry a smetanovou kedlubnou, kaštanovým pyré a jako desert klasické lívance se švestkovou omáčkou a švestkou flambovanou slivovicí.“

Menu Ósaka 2025 je inspirované původním československým menu, které se představilo na Expu v Ósace v roce 1970. „Československá restaurace Praha byla na Expu v roce 1970 hodnocena jako nejlepší. I tehdy se podávala kachna, my ji ale letos zabalíme do moderního hávu, vysvětluje Jiří Eichner, zakládající člen Staré gardy AKC, který je žijící legendou gastronomie.
Do Japonska vyráží každý měsíc členové juniorského i seniorského Národního týmu kuchařů a cukrářů. Do Ósaky pojedou také členové Staré gardy kuchařů AKC ČR s podporou Marka Svobody, člena představenstva AKC. Světové výstavy se AKC účastní již podruhé. „Už na výstavě v Dubaji v roce 2021 uvařili skvělé menu členky a členové juniorského Národního týmu,“ dodává Tomáš Popp.
Spolupráce mezi Asociací kuchařů a cukrářů a Národním zemědělským muzeem se od roku 2017 zaměřuje jak na popularizaci české gastronomie, tak na vzdělávání odborníků i veřejnosti. Stará garda kuchařů AKC se pravidelně účastní akcí pro veřejnost (např. Letenská husa, Letenské prase, Bylinkový den) a během kuchařských workshopů přibližuje návštěvníkům historické receptury. Členové AKC vedou také kurzy vaření pro veřejnost, které NZM od roku 2017 pořádá. Od roku 2022 se koná soutěž profesionálních kuchařů a studentů kuchařských oborů Český kapr.
„Kuchaři z juniorského i seniorského Národního týmu AKC se připravují u nás v Gastrostudiu NZM na tuzemské i mezinárodní kuchařské soutěže. Máme velkou radost z toho, že nás úspěšně reprezentují ve světě,“ říká ke spolupráci generální ředitel Národního zemědělského muzea Zdeněk Novák.
Czech Specials je partnerský projekt agentury CzechTourism a Asociace kuchařů a cukrářů ČR, jde o certifikační značku, která garantuje, že v certifikovaných restauracích a cukrárnách se podávají autentické české pokrmy připravené s nejvyšší péčí a kvalitou.
„Podporujeme českou kuchyni a především ty, kteří ji nabízejí v té nejlepší kvalitě – ať už v tradiční, nebo moderní formě,“ říká k projektu Lenka Nováková, manažerka pro mezinárodní marketing na vzdálených trzích z CzechTourism.


Menu Ósaka 2025 je inspirované původním československým menu, které se představilo na Expu v Ósace v roce 1970. „Československá restaurace Praha byla na Expu v roce 1970 hodnocena jako nejlepší. I tehdy se podávala kachna, my ji ale letos zabalíme do moderního hávu, vysvětluje Jiří Eichner, zakládající člen Staré gardy AKC, který je žijící legendou gastronomie.
Do Japonska vyráží každý měsíc členové juniorského i seniorského Národního týmu kuchařů a cukrářů. Do Ósaky pojedou také členové Staré gardy kuchařů AKC ČR s podporou Marka Svobody, člena představenstva AKC. Světové výstavy se AKC účastní již podruhé. „Už na výstavě v Dubaji v roce 2021 uvařili skvělé menu členky a členové juniorského Národního týmu,“ dodává Tomáš Popp.
Spolupráce mezi Asociací kuchařů a cukrářů a Národním zemědělským muzeem se od roku 2017 zaměřuje jak na popularizaci české gastronomie, tak na vzdělávání odborníků i veřejnosti. Stará garda kuchařů AKC se pravidelně účastní akcí pro veřejnost (např. Letenská husa, Letenské prase, Bylinkový den) a během kuchařských workshopů přibližuje návštěvníkům historické receptury. Členové AKC vedou také kurzy vaření pro veřejnost, které NZM od roku 2017 pořádá. Od roku 2022 se koná soutěž profesionálních kuchařů a studentů kuchařských oborů Český kapr.
„Kuchaři z juniorského i seniorského Národního týmu AKC se připravují u nás v Gastrostudiu NZM na tuzemské i mezinárodní kuchařské soutěže. Máme velkou radost z toho, že nás úspěšně reprezentují ve světě,“ říká ke spolupráci generální ředitel Národního zemědělského muzea Zdeněk Novák.
Czech Specials je partnerský projekt agentury CzechTourism a Asociace kuchařů a cukrářů ČR, jde o certifikační značku, která garantuje, že v certifikovaných restauracích a cukrárnách se podávají autentické české pokrmy připravené s nejvyšší péčí a kvalitou.
„Podporujeme českou kuchyni a především ty, kteří ji nabízejí v té nejlepší kvalitě – ať už v tradiční, nebo moderní formě,“ říká k projektu Lenka Nováková, manažerka pro mezinárodní marketing na vzdálených trzích z CzechTourism.