nebudu ho žíti… zpívá se v jedné národní písničce. Bohužel dnešní děti asi nevědí co je to proso, natož souvrať. Ti starší z nás však určitě vědí, že loupaná zrna prosa jsou vynikající jáhly.
Proso patří vedle pšenice a ječmene k nejstarším kulturním plodinám. Jeho pravlastí je Čína, východní Asie a Indie. Proso bylo do raného novověku hlavní obilovinou v lidské stravě, kterou samozřejmě pěstovali i Slované, ti ho konzumovali v podobě kaší, placek a polévek. Ještě dnes bývá starodávným zvykem podávat na moravských svatbách prosnou kaši jako poslední jídlo při svatební hostině, aby prý měli novomanželé vždy dost peněz. Jáhly jsou dobře stravitelné, výživné a velmi chutné, jsou významným zdrojem vitamínů skupiny B a železa. Svou nutriční hodnotou se jáhly vyrovnají ovesným vločkám. Proso má hlavní uplatnění v lidské výživě, především pak u pacientů s bezlepkovou dietou. Zkuste si v tomto postním čase připravit jihomoravskou regionální specialitu, čočkový prejt s jáhly, ve kterém se mísí luštěniny s obilovinou.
![3-cockovy-prejt-s-jahly.jpg 3-cockovy-prejt-s-jahly.jpg](/getattachment/12238dea-796d-40d4-9f63-9b73032b6520/3-cockovy-prejt-s-jahly.jpg)