Restaurace Narpa

Restaurace Narpa

Blízko od metropole leží Lány. Se zámeckým letním sídlem prezidentů, parkem, a oborou. Co se v posledním čase dostalo do výseče zájmu je i restaurace Narpa. Přívětivá obsluha, silné pivo z pivovaru Beránek, hlavně však tamní jedinečná kuchyně, to jsou vějičky, na které hospoda, ale z velké části i cukrárna loví hosty. Znamenitá jídla se základy v prostých kuchyních chalupníků, ale i vznešenější receptury od kuchařek měšťanských, rodin a k tomu pivo jako křen. Nakonec ještě kávička a jedinečný věneček, co chtít víc?!


V souvislosti s poklidnou obcí Lány na Kladensku napadne každého tamní zámek s parkem a oborou. Ten již sto prvým rokem slouží jako letní sídlo československých a českých prezidentů. Také bývaly od roku 1830 zastávkou první koněspřežné železnice u nás a třetí nejstarší v kontinentální Evropě. 
V posledním čase se – hlavně do povědomí mlsných – stále častěji skloňuje jméno lánské restaurace Narpa. 
Zejména o víkendech praská nevelká prostora ve švech. 

                          

                          

Sám lokál je spíše nenápadný, rozdělený na několik prostor. Neokázalý mobiliář pod trámovím stropu a jakýmsi dělícím cihlovým sloupem u výčepu možná ne každého osloví na první dobrou. Ovšem ve spojení s tamní kuchyní – a také cukrárnou, která je součástí restaurace – postupně stále více proniknete do jejího tajemství. To se skládá ještě z několika ingrediencí. Z velké části také tria vzácně vstřícných servírek. Potom samozřejmě i z menu, kde prim drží hvězdné receptury tradiční české kuchyně. 
Jedna z číšnic vám s předložením lístku a objednaným nápojem věnuje podmaňující úsměv. S příjemným pocitem pročítáte menu a po chvíli se úsměv natrvalo usadí i ve vaší tváři. To díky položkám, které stojí v kartě. Dršťková polévka, vepřová pečeně na paprice 1912, jelení guláš, kynuté knedlíky … Co položka, to hvězda českých jídelníčků už desítky a desítky let. 

                          

                          

Když se rozhodnete pro kapustovou polévku neuděláte chybu. Stopově navinulý projev, kde kapusta neútočí na konečný výsledek tak drakonicky jako třeba zelí. Ovšem umírněným výrazem se přesto usadí v čele průvodu chutí. Z „krmě chudých“ se tak stává ukázka, jaký prosté suroviny dokážou zahrát koncert na patře.
Silnou zbraní české klasiky jsou droby. Když narazíte na takové dušené ledvinky na cibulce neváhejte. Báječně vonící, lhostejno zda s knedlíkem či rýží jde o znamenitý kulinářský prožitek. Navíc se vám dostane porce jako pro celou rodinu Otesánkových.

                          

Na závěr malou radu. Jste-li jen trochu na dortíky, nesedejte si čelem k jejich výstavce. Objednáte si celou vitrínu… Odolat se nedá. S báječně „navlhlou“ chutí a mírně alkoholovým políbením se rozloučí jedinečný punčák. 

Restaurace Narpa 
Masarykovo nám. 317, Lány 270 61 
tel.: +420 774 801 301, e-mail: info@restaurace-narpa.cz, https://restaurace-narpa.cz
otevřeno: Po – Čt 11.00 - 22.00, Pá – So 11.00 - 23.00, Ne 11.00 - 22.00


Zdroje fotografií: stránky příslušné restaurace a autor

Autor: Milan Ballík