Restaurace – Hotel Srní

Restaurace – Hotel Srní

„...podávat hostům tradiční šumavské pokrmy vyrobené z čerstvých lokálních surovin!“ Tak zní slogan na upoutávce k návštěvě restaurace Hotelu Srní. V poklidném prostředí se tam můžete ponořit do chutí jednoduchých staletých receptur zdejších horalů. Zřetelná je jejich lokální svéráznost, která však rámec regionu díky své jedinečnosti už dalece přerostla. Na lístku je sice i mnoho známých osvědčených krmí, ale je skrze ony původní se vám Šumava stane bližší. Natolik, abyste se tam vrátili...


Samo Srní a jeho okolí patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům Šumavy. I proto je zde, v obci s necelými třemi stovkami stálých obyvatel k dispozici lůžková kapacita pro tisícovku letních či zimních turistů.
A to zejména v Hotelu Srní, který nabízí komplexní služby. Z těch je potom – i pro příchozí „z ulice“ středem největšího zájmu tamní restaurace. Prostora designovaná coby retro nedávné minulosti není příliš veliká. K tomu, aby stačila uspokojit všechny hosty, však pomůže i kavárna. 

                         

Tam se po náročném cyklistickém výletě, pěší túře přírodou Šumavského národního parku nebo prohlídce historických hradů v okolí, odehraje vždy patrně tentýž scénář. Nahlédnete do lístku a v ten moment se vás zmocní slušný hlad, i když možná jde jen o chuť. Především na některou ze specialit regionu, kterých tu mají na výběr. 
Uzený pstruh ze pstruhařství Mlýny ve vás – s červenou čočkou a koprovo jogurtovým dipem – probudí labužníka. Vychutnáváte si sousta a kradí se můžete rozhlížet, kterak si rodiny či skupinky přátel u vedlejších stolů vychvalují svoji volbu. V rámci poznání zmíněných receptur regionu zavolíte jako další chod nejspíš šumavskou zelnici. Má dost společného s podobnými polévkami odjinud, nicméně se ne až tak důrazný výraz je ztlumen sametovou zakysankou, hlavně ho však uhladí houby. Ty nejsou jinde často používané a dávají soustu svojský netuctový projev. 

                        

Jinou krmí, jinde málo frekventovanou, jsou bramborové noky se špenátem a houbovou omáčkou. Ty se prezentují pevnou strukturou, v ústech potom rozevřou vějíř prostých chutí z jídelníčku podhorských chalup. Noky z extrémně chutných brambor navnadí patro, omáčka s houbami přidá charakteristický akord tohoto tradičního receptu.  Ovšem jídlo je syté, tak, jako byste měli po obědě jít s ostatními ženci síknout pár arů otav na okolních lukách. Což už se tu neděje, nicméně možností aktivního pohybu ke spálení kalorií spousta. 
Zdejší kuchyně je atraktivní svou jednoduchostí, i když vedle zmíněných chodů je v nabídce i plno dalších. Ovšem ty popsané dotvářejí kolorit zdejšího způsobu života. Který nebyl lehký, ale při vší náročnosti velmi krásný. Což vám právě kuchyně dává možnost poznat díky kouzlu jednoduchosti, na jakou už ne všude narazíte. 

Srní 117, 341 92 Srní
tel.: +420 376 599 212, e-mail: rezervace@hotely-srni.cz,  https://www.hotely-srni.cz
otevřeno: Po – Ne 11.00 - 22.00


Autor: Milan Ballík