Radniční restaurace a pivotéka

Radniční restaurace a pivotéka

Podmanivá hospůdka v malebném městě. Radniční restaurace a pivotéka v podzemí jednoho z domů při náměstí má pro hosty hned dvě sdělení. Věhlas české kuchyně zde podtrhuje rozsáhlý sortiment čepovaných i lahvových piv. Budete-li obezřelí můžete se probrat několika vzorky zajímavých krmí efektně a trefně spárovaných s některým z piv hlavně malých pivovarů a pivovárků. Kroměříž vám tak vedle kulturního vyžití nabízí i možnost potvrdit si slávu české kuchařské, ale i pivovarnické školy.


Druhý z certifikovaných podniků v Kroměříži. Ve sklepení jednoho z domů hned vedle náměstí najdete Radniční restauraci a pivotéku. Zajímavý sklep nabízí hned dvě tváře. Večer, kdy v letním počasí sedají lidé na zahrádkách, působí ponuře až zlopověstně. Přes den, kdy se slunce prodere lunetami mezi klenbovím stropu do podzemí lokál zázračně ožije. Vyhlíží až rozmarně vesele. Také proto, že v čase obědů tam bývá plno. To má na svědomí kuchyně s řadou chytlavých krmí. 

                          

                          

Bramboračka nepřekročila obvyklý projev, na jaký jsme u ní zvyklí. Burger s trhaným vepřovým v BBQ omáčce, a coleslaw z červeného zelí byl favoritem obědů. Je to rychlé, navíc když se dostanete do časové tísně popadnete ho a dorazíte cestou. 
Tarhoňa s rajčaty, sušenými rajčaty a olivami lákala nejen atraktivní skladbou. Posypaná strouhnutým sýrem s čupřinou rukoly na vrcholku slibovala dobrý prožitek. Také to tak bylo. Čerstvá zelenina krásně osvěžila, snažila se i těstovina. Ovšem ty malé kulaté mršky se musejí dobře hlídat. Jen se kuchař otočí do lokálu za hezkou dívkou, jsou „přes“. Patrně to zde ale není pravidlem, všichni si nad talířem libovali. 

                          

Velikou hru odváděl perzonál. Dívky se míhaly sálky jako o závod, na střídačku stíhaly ošetřit i zahrádku. 
Když se vrátíme zpět k nabídce, stálý lístek je pěknou přehlídkou české klasiky. Grilovaná vepřová panenka, omáčka z červeného vína, pečené brambůrky, marinované lišky a perlové cibulky nebo kachní prso provoněné kouřem, povidlová omáčka a „naše“ mandlové krokety jsou zřejmě stálicemi v ohnisku zájmu mlsných. 
Ve sklepě pak, kde každá kóje je upravena v jiném stylu, bývá také veselo skrze nabídku piv. Ať  zdejších nebo ze spřátelených pivovarů, na čepu či v lednici. Proto se v pozdějších hodinách stává z podzemí bašta rozverné pijácké veselosti. Souběžně se stoupající hladinou vypitých džbánků znovu přichází ke slovu kuchyně. Po všech těch přípitcích přijde třeba česnečka s rozšlehanými vejci, sýrem a krutony či trhaná hovězí žebra na tmavém pivě docela k duhu. Znovu si tam uvědomíte, že jsme stále národem excelentních pivařů. 

Kovářská 20/2, Kroměříž 767 01 
tel.: +420 608 117 226, e-mail: info@radnicnikm.cz, www.radnicnikm.cz
otevřeno: Po – Čt 11.00 - 22.00, Pá – So 11.00 - 23.00, Ne 11.00 – 17.00

 

Autor: Milan Ballík