Postní hříchy

Postní hříchy

Zimní a vánoční čas není jen o jídle, je potřeba se i zahřát nějakým dobrým horkým nápojem.


Věděli to i naši předci, kteří si horké víno, nebo různé hrjatí, vařonky či šťodronky, jak tyto horké nápoje s kořalkou nazývali, dopřávali i o přísném půstu, protože: „Kořalka přeci není mastná, tak proč by se nemohla pít ...!“ Na argument pana faráře, že o půstu se má člověk odříkat toho, co mu dělá potěšení, zase odpovídali, že to vlastně pijí s odporem. Pro vaši inspiraci zde přinášíme dvě vyzkoušené receptury na jeden litr nápoje:
 
Slezská vařonka
  • 200 g krupicového cukru
  • 3 dl vody
  • 150 g medu
  • 3 plátky citronu
  • 6 dl vodky nebo ovocné pálenky
  • 6 hřebíčků
  • 3 kuličky nového koření,
  • 100 g másla
  • kousek skořice
Z krupicového cukru připravíme za stálého míchání světlý karamel, do kterého přidáme med, zalejeme vodou, přidáme koření a všechno společně povaříme. Přecedíme, přidáme alkohol a znovu prohřejeme. Ale už nevaříme! Horký nápoj naléváme do sklenic nebo do čajových hrnků. Do každé porce přidáme malou lžičku másla.

Zázvorové víno
  • 750 ml bílého vína
  • 200 ml jablečného moštu
  • 200 g jablko
  • 50 g čerstvého zázvoru
  • 50 g třtinového cukru
  • 50 g medu
  • hřebíček, skořice, badyán
Víno s moštem, kořením a cukrem svaříme, odstavíme, přidáme med a promícháme, vyndáme koření. Oloupané jablko a zázvor nakrájíme na malé kostičky. Do každé sklenice vložíme nakrájené jablko se zázvorem a zalijeme horkým nápojem.
 

Autor: CzechSpecials