Jaro v české kuchyni

Jaro v české kuchyni

Po zimě tíhne každý k lehčím a zdravějším jídlům, zvláště, když se začíná na pultech i na zahradách objevovat první jarní zelenina.


Do české jarní kuchyně již po staletí patří například kedlubna, kterou i Apicius ve své nejstarší kuchařské knize světa zařadil mezi zeleninou na nejpřednější místo. Zadělávaná kedlubna, kedlubnové zelí i kedlubnová polévka nechyběla u nás na talíři měšťanů ani v jídelníčku prostého lidu. Kdo by ji chtěl ochutnat, může zavítat třeba do Mariánských Lázní, do restaurace Villa Patriot, kde v úvodu lázeňské sezony budou nabízet konfitovanou krkovičku s kedlubnovým zelím a bramborovými škubánky. Vyhledávanou jarní  lahůdkou je samozřejmě i chřest,který má ale velmi krátkou sezonu, ta trvá dle počasí od dubna a končí na svátek svatého Jana, 24.6. Je proto nutné si ho co nejdříve a co nejvíce užít. Chřest se zastřeným vejcem a holandskou omáčkou, pečené brambory se slaninou a chřestové rizoto s parmazánem můžete ochutnat po procházce v zámeckém parku v restauraci Tarouca Parkhotelu Průhonice nebo si vyzkoušejte některý z našich receptů:
 
chrestovy-krem.jpg     zelenina-kedlubna-a.jpg

www.czechspecials.cz/recepty/polevky/chrestovy-krem
www.czechspecials.cz/recepty/hlavni-jidla/bezmasa-jidla/smazeny-chrest
www.villapatriot.cz
www.park-hotel-praha-pruhonice.cz/cs/restaurace/chrest-a-jahodove-knedliky-264.html

Autor: CzechSpecials