Jaro na talíři

Jaro na talíři

Jaro se kvapem blíží, slunce začalo prohřívat stráně a za chvíli začnou ze země vylézat první jarní bylinky. Mladé kopřivy, medvědí česnek, libeček, pažitka a petrželka si najdou cestu do velikonočních nádivek, na chleba s máslem i do polévek.


Po dlouhé zimě nejlépe chutnají, tělo si o příděl aromatických bylin plných vitamínů a látek, které dokonale očistí tělo, doslova říká. Pažitka a libeček zlepší chuť vařených brambor, petrželová i cibulová nať přidá na chuti vývarům, medvědím česnekem nastartujeme své tělo stejně, jako po zimě probouzející se medvědi. Už naše babičky vařily mladé kopřivy jako přílohu a pily z nich i výborný čaj.
 
4-jarni-bylinky-1.jpg     5-jarni-bylinky.jpg

K uzenému masu se na Moravě na jaře podával pampeliškový salát a v polévkách nesměl chybět popenec. Pojedete-li do okolí Rokycan, možná najdete na jídelním lístku i místní specialitu, polévku Brčálku z mladého šťovíku. Vynikající jarní česká specialita z mladého čerstvého kopru sice dělí náš národ na milovníky a odpůrce, přesto je jedinečná s knedlíkem i s novým bramborem a určitě stojí za to jí ochutnat. 
 
2-brcalka.jpg     3-koprovkaXXX-1.jpg

Kam jít na dobrou českou kuchyni? Czech Specials doporučuje:
www.prominent-restaurant.cz
www.parkhotel-hluboka.cz
www.gate-restaurant.cz
www.radnicnikm.cz
www.hotel-jana.cz
www.pegast.cz
 

Autor: CzechSpecials