Chvála paní Brabcové aneb pohlednice od Pinkasů

Chvála paní Brabcové aneb pohlednice od Pinkasů

Kdo tu restauraci nenavštívil, nebyl v Praze! I tak by se dal interpretovat věhlas Pinkasů. Podnik, který první plzeňské pivo načepoval roku 1843 a od té doby je má na čepu nepřetržitě. Stejně proslavena je restaurace i díky své znamenité kuchyni.


O tuto slávu se zasloužila už roku 1882 manželka tehdy nového vlastníka Františka Brabce. Ten toho roku hospodu převzal od Jakuba Pinkase. 
 
4.jpg     5-1.jpg

Paní Karolína Brabcová dala podniku do vínku znamenitou kuchyni s mnoha úžasnými recepty. Pravda, telecí ledvinu, zaječí pacičky, zadělávané dršťky už na menu nenajdete, ale některé jiné drží šéfkuchař Robert Koura na lístku dodnes. Hitem jsou smažená jablíčka v pivním těstíčku, tu a tam si je jako zpestření dopřávají i zarytí masožrouti z řad štamgastů. Ovšem i současný sortiment Kourovy kuchyně  stojí za vyzkoušení. Vedle vyhlášené, časem prověřené dršťkové polévky je to Pinkasovský guláš Na ten původní kuchaře Kadavého se kdysi, když restaurace otevírala v sedm hodin ráno stály fronty. 
 
drstkova.jpg     jablicka.jpg

Současným favoritem kuchyně jsou vepřová žebra v medové marinádě. Ovšem ne taková, na jaká narazíte kdekoliv jinde. Šéfkuchař je nejprve jsou namarinuje za syrova, pak podusí v páře, znovu namarinuje a na závěr upeče. Jaká že jsou? Jedinečná, maso se jen rozpadá a otrlejší zvládnou sníst i kosti, tak jsou křehké. Oč déle příprava žebírek trvá, o to více chutnají. 
 
zebra.jpg     7.jpg

Chybí vám zmínka o kvalitě zdejšího piva? Záměrně. Je totiž tak známé, že není třeba sdělovat něco, co každý jen troch zasvěcený piják dávno ví. V působivém prostředí všech prostor rozlehlé restaurace s péčí opečováváni pozorným perzonálem a rozvášněni mimořádným plzeňským ležákem se budete cítit jako tenkrát… Když se v kuchyni otáčela paní Karolína Brabcová a lokálem zněly bujaré hlasy konzumentů i pijácké popěvky. Dnes máte navíc k dispozici nevšední bonus – úžas budící gotickou zahradu, kde je vždy příjemný chládek a oslovující atmosféra. Přidejte si k tomu cokoliv ze zdejší kuchyně, jednu dvě sklenice „plzničky“ – a prožitek je dokonalý. 
 
u-pinkasu-tym-historicky.jpg

Jestliže máte cestu do metropole, naplánujte si návštěvu U Pinkasů. Při posezení - třeba v chládku mimořádné zahrádky mezi gotickými opěráky kostela Paní Marie Sněžné - bude jistě chutnat celé rodině. 

U Pinkasů
Jungmannovo nám. 15/16 Praha 1, 110 00 
tel.: +420 221 111 152, e-mail: provoz@upinkasu.cz
​​​​​​​http://www.upinkasu.cz
otevřeno Po - Ne 10:00 – 22:00


Autor: Milan Ballík