Čarodějná pochoutka

Čarodějná pochoutka

I když letošní Čarodějnice proběhnou možná pouze v rodinném kruhu, určitě při nich nebude chybět oblíbené opékání špekáčků.


Víte, že špekáček je naše česká specialita a vyrábí se u nás skoro 130 let? Dříve byla oblíbená jiná uzenina, a to vuřt. Celonárodního i světového ohlasu se dostalo špekáčkům až v roce 1891, jejich premiéra byla na Zemské jubilejní výstavě v Praze. Zde byla postavena uzenářská dílna, špekáčky, tehdy ještě nazývané uzenky, byly na místě uzeny a ještě teplé prodávány s křenem a slaným rohlíkem. O výjimečné jakosti českých špekáčků vyráběných v období První republiky svědčí skladba surovin, obsahoval 50 procent hovězího zadní masa z mladých kusů, 20 procent vepřového výřezu a výjimečnou ingrediencí bylo 30 procent na kostičky nakrájeného špeku.
 
Správně opékat špekáčky je ale věda. Napřed se musí z obou stran naříznout do kříže, a to asi do 1/3 své délky, pak by se měl špekáček pořádně prohřát, proto ho zezačátku opékáme ve větší vzdálenosti od plamenů. Až když začne pouštět šťávu a začne se "potit", dáme jej nad oheň ve vzdálenosti přibližně 10 cm a za stálého otáčení dopečeme do zlatova. Ke špekáčkům se přikusuje čerstvý chléb a samozřejmě nesmí chybět hořčice a zapít se musí dobrým pivem!

Pokud máte radši špekáček za studena, nebo vám nějaké z opékání zbydou, vyzkoušejte vynikající salát ze špekáčků.

3-carodejnicka-pochoutka-salat-ze-spekacku-2.jpg

Autor: CzechSpecials