Jihlavská kyselka

Jihlavská kyselka

Čas receptu
Doba přípravy
10 min
Doba vaření
30 min
Počet porcí
6
Ingredience
1 l podmáslí
0,5 l zeleninového vývaru
500 g brambor
60 g másla
40 g hladké mouky
2 - 3 vejce
sůl
kmín
Jednoduchou bramborovou polévku si na Horácku zjemnili podmáslím. Je dobře, že nezůstala jen na stránkách babiččina receptáře, chutná totiž výborně! Tato polévka je regionální specialitou z Vysočiny


Postup

Oškrábané a na kostičky nakrájené brambory zalijeme vroucí vodou, osolíme, a když změknou, zahustíme vývar jíškou připravenou z poloviny másla a mouky a přidáme podmáslí. Za stálého míchání polévku povaříme, okořeníme ji kmínem, přidáme druhou polovinu čerstvého másla a nakonec do polévky rozklepneme vejce. Chvíli povaříme mírným varem a podáváme.