Frgály

Frgály

Čas receptu
Doba přípravy
60 min
Doba vaření
30 min
Počet porcí
8
Ingredience
1 kg mouky (z toho 750 g polohrubé výběrové a 250 g hladké)
 6 žloutků
2 celá vejce
 3 lžíce moučkového cukru
1 lžička soli
1 Hera nebo máslo
1 dcl oleje

kvásek:
1/2 l mléka
100 g droždí
1 lžíce cukru

drobenka:
150 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
300 g másla, které rozpustíme
hrušková povidla:
sušené hrušky
švestková povidla
jíška (polohrubá mouka a olej)
mletý badyán
mletá skořice
mletý hřebíček
Když se řekne Valašsko, můžeme hned jedním dechem dodat frgály. Velké kulaté koláče z tenkého těsta mají rozmanitou náplň: nejoblíbenější je prý hrušková, stejně dobře ale chutnají s mákem, tvarohem nebo ořechy.


Postup

Těsto:
Připravíme kvásek (1 lžíce mouky, 1 lžíce cukru a 1 lžíce vlažného mléka) a smícháme ho s ingrediencemi na těsto. Těsto propracujeme do hladka a necháme vykynout. Minimálně jej ještě jednou promísíme a necháme znovu vykynout.

Mezitím připravíme nádivky, posypku a plechy - nejlépe kulaté o průměru cca 30 cm. Kynuté těsto rozdělíme na bochánky (cca 220 g), které opět necháme vykynout.

 Bochánky přesuneme na plech a rozválíme malým jednoručním válečkem (rozťapkáme) od středu až po kraje plechu natenko. Kraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a na těsto rozetřeme nádivku (necháme asi 1/2 cm okraje). Nakonec posypeme drobenkou a dáme opět trochu kynout.

Troubu rozehřejeme na 200-250°C a jednotlivé plechy s frgály pečeme každý tak 6 minut, až jsou okraje dozlatova. Po vytažení frgálu z trouby ještě potřeme lehce okraje sádlem. Po vychladnutí (nejlépe až večer) zalijeme koláče rozpuštěným máslem s trochou rumu a přidáme případně trochu tresti a trochu vanilkového cukru.


Hrušková povidla:
Sušené hrušky namočíme, povaříme a nakonec ještě dáme pomlít. Vývar z hrušek později smícháme s pomletými hruškami. Nachystáme si jíšku- polohrubá mouka a olej (stačí jen mouku rozpustit v oleji, nesmažíme do růžova).

Jíšku s vývarem vmícháme do mletých hrušek a vznikne pyré, které promícháme se švestkovými povidly (v poměru 2/3: 1/3). Švestková povidla se přidávají hlavně kvůli tmavší barvě. Pokud jsou povidla tuhá, rozvaříme je předtím v kastrůlku, aby se vše dobře spojilo. Nakonec do směsi přidáme dle chuti badyán, skořici a hřebíček (vše mleté - největší část koření tvoří badyán). Pokud máte pouze čerstvé hrušky, udělejte si z nich povidla takto: den předem hrušky zbavte jádřinců, neloupejte, a povařte do měkka.

Poté hrušky scedíme, rozmixujeme a přendáme na pekáč do trouby (cca 150 ºC) vaříme 3-4 hodiny. Po vystydnutí připravujeme nádivku podle výše uvedeného návodu.