Španělské ptáčky z telecího masa

Španělské ptáčky z telecího masa

Čas receptu
Doba přípravy
30 min
Doba vaření
120 min
Počet porcí
4
Ingredience
800 g telecího masa z kýty
4 lžičky plnotučné hořčice
50 g špeku
2 nožičky párku v jedlém střívku
2 vejce
1 velká sterilovaná okurka
2 cibule
100 ml oleje
jíška na zahuštění šťávy
sůl pepř
Co dalo Španělsko české gastronomii? Přece španělské ptáčky! Ale buďme přesní, název sice svádí, nicméně recept samotný byste v hispánské kuchyni marně hledali. Jedna legenda praví, že tuto specialitu vařil kuchař v hospodě U Španěla a chodil na ní proslulý hoteliér a restauratér Šroubek, který španělského ptáčka obohatil o vařené vejce a také proslavil.


Postup

Maso nakrájíme přes vlákno na plátky, naklepeme je do šíře, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Okurku, vejce, párky, špek a cibuli pokrájíme na stejné čtvrtinové dílky a klademe na jednotlivé plátky masa. Dobře zavineme, popřípadě spíchneme párátkem. Na povrchu můžeme též osolit a opepřit. Do pekáčku vložíme cibuli, zalijeme olejem, navrch naskládáme natěsno ptáčky a dáme zapéct do maximálně rozehřáté trouby na 10 minut, pak zmírníme a dopékáme při 150 °C cca 45