Staročeské čápy s mákem

Staročeské čápy s mákem

Čas receptu
Doba přípravy
5 min
Doba vaření
30 min
Počet porcí
4
Ingredience
šťouchané brambory nebo bramborová kaše
160 g hrubé mouky
2-3 vejce
olej
mletý mák
moučkový cukr
skořice a hřebíček (dle chuti)
švestky nebo švestková povidla
máslo
zakysaná smetana
Typický staročeský recept s prapodivným názvem je  speciální pochoutkou pro mlsné jazýčky.


Postup

Kaši nebo šťouchané brambory smíchejte s vejci a moukou a vypracujte hustší těsto. Pomocí lžic tvořte noky, které na rozpáleném oleji smažte dozlatova. Usmažené noky obalte ve směsi moučkového cukru mákem.

Připravíme si švestky, které ;hrnci společně s cukrem, skořicí a hřebíčkem krátce povaříme. Pokud nemáte čerstvé švestky, můžete použít mražené nebo je nahradit povidly.

Nandejte noky společně se švestkami na talíř, poprašte znovu cukrem s mákem, pokapejte rozpuštěným máslem a dozdobte lžičkou zakysané smetany.