Valašský zoftový guláš

Valašský zoftový guláš

Čas receptu
Doba přípravy
30 min
Doba vaření
120 min
Počet porcí
6
Ingredience
1200 g skopového nebo jehněčího masa s kostí (krk, žebra)
2 lžíce oleje
1 větší cibule
1–2 feferonky
sůl
8 stroužků česneku
majoránka
bobkový list
celé nové koření
celý pepř
sladká paprika
1 lžíce rajského protlaku
1,5 l vody
1 středně velká mrkev
1 kořenová petržel
1 malý celer
200 g květáku
200 g kapusty
500 g brambor pórek
Záleží jen na vás, zda se jej rozhodnete servírovat jako hlavní jídlo nebo jako přesnídávkovou polévku. Správně by se měl vařit na otevřeném ohništi pod širým nebem, aby získal uzenou příchuť od doutnajícího dřeva. Skvěle si ale určitě pochutnáte i na guláši vykouzleném na klasickém sporáku


Postup

Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme mletou paprikou a zalijeme trochou vody, aby nezhořkla. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, majoránku, utřený česnek, rajčatový protlak a feferonku. Osolíme a zalijeme zbytkem vody. Vložíme maso nasekané i s kostmi na menší kousky. Vaříme asi hodinu, dokud maso není téměř měkké, a pak přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu a brambory. Vše dovaříme doměkka. Před dokončením vsypeme do guláše najemno nakrájený pórek.