Candát na červené čočce

Candát na červené čočce

Čas receptu
Doba přípravy
20 min
Doba vaření
30 min
Počet porcí
4
Ingredience
800 g candáta
20 g másla
50 g sádla
hladká mouka
sůl
kmín
300g červené čočky
1 ks červené cibule
2 lžíce hladkolisté petržele (nasekané)
mladý špenát
řapíkatý celer
1 lžíce olivového oleje

 
Klasická a velmi rychlá úprava českých sladkovodních ryb. Místo candáta si dosadíme kapra, štiku nebo pstruha, pokmínujeme, důkladně opečeme a podáváme.


Postup

Porce ryby osolíme, okmínujeme a poprášíme moukou.

Rybu pečeme v rozehřátém sádle zvolna po obou stranách doměkka. Tuk od pečení zastříkneme vývarem, převaříme a zjemníme máslem. Touto šťávou přelijeme rybu na talíři.

Červenou čočku namočíme na 4 hodiny do studené vody, pak ji zalijeme čistou vodou, osolíme a uvaříme na půl. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a orestujeme v pánvi na lžíci oleje. Přidáme čočku, prohřejeme, ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a přimícháme zelenou petrželku a mladý špenát.

 Servírujeme společně s čerstvým candátem.