Hovězí maso
-
Hovězí pečené na pivě
Pivo a Plzeň to jsou téměř synonyma. Nejspíš vás tedy nepřekvapí, že nápoj zlaté barvy nechybí mezi ingrediencemi této krajové speciality. Marinované hovězí maso s říznou omáčkou si nejlépe vychutnáte ve společnosti nadýchaného houskového knedlíku a samozřejmě dobrých přátel. Regionální specialita z okolí Plzně.
-
Hovězí maso na zázvoru
Voňavá pochoutka z červeného masa stojí za hřích! Pikantní pečeně se zázvorem je výborná s bramborovým knedlíkem. Tato úprava hovězího masa je regionální specialitou z Vysočiny.
-
Hovězí maso na majoránce
Majoránku používali kuchaři už v antice a i v české kuchyni jde o velmi oblíbené koření. Úpravy mas na majoránce jsou českou specialitou, a to nejen hovězí, ale i skopové nebo jehněčí maso, v jiných kuchyních je nenajdete. V tomto pražském receptu majoránka krásně provoní hovězí maso.
-
Hovězí roštěná na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
Jemné hovězí maso se snoubí s pikantností česneku, který se znovu objevuje jako nositel chuti u přílohového špenátu.
-
Hovězí roštěná na liškách
Roštěnky na houbách patřily vždy ke specialitám na jídelních lístcích dobrých restaurací. Lišky, žluté chutné houby, které po letech znovu začaly růst v našich lesích, potěší nejen houbaře, ale i milovníky dobrého jídla.
-
Guláš pražského uzenáře
Ptáte se, v čem je rozdíl mezi běžným hovězím gulášem a tímto, když základ receptu je stejný? Tato gulášová variace sází na výběr z uzenářských dobrot, a tak je známá klasika navíc ověnčená jemnou šunkou, voňavou klobáskou, řízným křenem a křupavou cibulkou. A určitě se s ní zavděčíte všem gulášovým fandům! Regionální pražská specialita.
-
Karlovarský guláš
V pokrmu pocházejícím ze známého lázeňského města nehledejte příchuť blahodárných minerálních vod. Místo nich v guláši najdete energeticky podstatně vydatnější smetanu, kterou můžete ještě „podpořit“ knedlíkem (jak jinak než karlovarským) či máslovými nočky. Procházka po kolonádě bude pak velmi vítaná!
-
Plzeňský karbonát
Pochoutka, jejíž existenci neopomněl Bohumil Hrabal ve své próze Magická Praha, míří do vaší kuchyně! V pokrmu určeném pro pořádné chlapy nechybí chmelový mok. A aby byl pořádně výživný, je masový základ pro jistotu ještě obložen párky. Nejvhodnějším nápojem na zapití je pak samozřejmě pivo. Jak již název napovídá, jedná se o specialitu z Plzně.
-
Rajská omáčka s hovězím masem
Obyčejné jídlo, které se dá připravit neobyčejným způsobem. Rajskou najdeme v jídelníčku školní kuchyně stejně jako v luxusní restauraci, a tak i podle naturelu mistra vařečky může jít o kulinářský zážitek nebo jen o jídlo, které neurazí, ani nepotěší…
-
Svíčková na smetaně
Co se vám vybaví, když se řekne „typické české jídlo“? Ať už cokoliv, svíčková bude pravděpodobně v první pětce. Možná i proto se o ten jediný a pravý recept na ni vedou tak vášnivé spory. Vedou se o to, zda maso péct zvlášť, nebo dusit se zeleninou, zda se má přidávat hořčice a zda omáčku nakonec rozmixovat, nebo propasírovat. Zkrátka, kolik kuchtíků, tolik receptů. Ještě že se shodneme na tom, že se toto jídlo má podávat s knedlíkem.
-
Uzený jazyk s perníkovou omáčkou
Velmi zajímavá a chutná úprava hovězího jazyka z oblasti severní Moravy.
-
Vařený hovězí jazyk se sardelovou omáčkou
Příčí se vám vzít do úst to, co už tam jednou někdo měl? V tomto případě určitě udělejte výjimku. Nejenže hovězí jazyk patří mezi delikatesy, ale navíc se díky jeho nízké kalorické hodnotě nemusíte při konzumaci vůbec omezovat. Ale pozor - sardelová omáčka se smetanou zrovna dietní není. Tato úprava je regionální specialitou ze severní Moravy
-
Vařené hovězí maso s okurkovou omáčkou
Omáčky různého typu jsou jedním z poznávacích znaků české kuchyně. Nejčastěji je na talíři objevíme ve spojení s hovězím masem. Tak je tomu i v tomto případě, který dokazuje, že omáčky je možné připravit z prakticky veškeré zeleniny. Tato omáčka je regionální specialitou severozápadních Čech.