Smažený sýr

Smažený sýr

Čas receptu
Doba přípravy
15 min
Doba vaření
10 min
Počet porcí
4
Ingredience
4 plátky sýra Eidam, Blaťácké zlato, Gouda apod. (silné cca 1 cm) 
1 vejce
1 - 2 lžíce hladké mouky
 strouhanka
mléko
 2 dl olej na smažení
sůl

 
Smažený sýr je českou specialitou, jejíž obdobu byste v cizině hledali jen stěží. Základem pro úspěch je použití kvalitního sýra. Klasikou je eidam nebo hermelín, zajímavou chuť má i Blaťácké zlato a pro doopravdové labužníky je zde smažená Niva.


Postup

Do vejce s trochou mléka zašlehejte hladkou mouku, dokud nevznikne husté těstíčko. Namočte do něj plátek sýra, který následně obalíte ve strouhance. Postup zopakujte, aby sýr při smažení nevytekl.
Sýr usmažte v 1 cm vrstvě oleje dozlatova a ihned podávejte, ideálně s uvařenými bramborami, s  tatarskou omáčkou a zeleninovým salátem.