Kontrabáš

Kontrabáš

Čas receptu
Doba přípravy
15 min
Doba vaření
90 min
Počet porcí
4
Ingredience
6 velkých brambor
300 g pohanky
4 vejce
smetana
sádlo
sůl
pepř
majoránka
zelená petrželka
na posyp slanina brynza, ovčí sýr
 
Krajová specialita z tradičních surovin našich předků - brambor, pohanky a ovčího sýra. Regionální specialita východní Moravy.


Postup

Brambory uvaříme v osolené vodě do poloměkka, oloupeme a nakrájíme na kostky. Pohanku opláchneme, nasypeme do vroucí osolené vody, necháme přejít varem (asi 2 min.) a vložíme pod peřinu na půl hodiny. Následně smícháme s bramborem, vložíme do sádlem vymazaného pekáče, osolíme, opepříme, dle chuti přidáme majoránku a petrželku a necháme zapéct na 250ºC asi 15 minut. Zalijeme osolenými rozšlehanými vejci se smetanou a pečeme dalších 20 minut při 200ºC. Osmažíme slaninu a porci posypeme, přidáme také rozdrolenou brynzu nebo strouhaný  ovčí sýr