Sladké pohlazení Vánoc

Sladké pohlazení Vánoc

Vánoce by bez něj nebyly úplné. Zlepšit ve sváteční dny náladu, potěšit sladkým soustem, to je jeho úkol. Součástí vánočních svátků je už předlouho, dříve se peklo v každé domácnosti. V mnoha druzích a takovém množství, aby vydrželo co nejdéle.


Vánoční cukroví. Dnes už ho pečou v mnoha cukrárnách, pekárnách i restauracích. A právě restaurace se letos podobně jako do martinských husí pustily i do příprav vánočního cukroví. Objevuje se i tam, kde by to možná nikdo nečekal. 
 
2-cukrovi.jpg     3-cukrovi.jpg

Projděme se několika podniky, které mají nabídku cukroví na programu. Možná překvapivá, nikoliv však nelogická je nabídka od Pinkasů. V jejich sortimentu narazíte a deset druhů cukroví, některé hodně zajímavé. Vedle nezbytných vanilkových rohlíčků, lineckých koleček s rybízovou marmeládou, či dvoubarevných pracen a dalších jistot na vás mrknou ještě vánoční sádlovky.  Nabízí se  odkaz restaurace na staročeskou domácí kuchyni paní Brabcové, ženy jednoho z majitelů Pinkasových. Příprava cukroví z arzenálu vánočních lákadel je tu tedy docela na místě.

Cukroví v sedmi druzích pro vás s láskou a péčí peče krásná cukrářka Františka v Yalta Craft Bistru. Aby toho nebylo málo, přidala ještě i bezmála půlmetrovou vánočku s rozinkami a mandlemi. A jako korunu všeho fakt sladkou vánoční štolu: „... plnou marcipánu a kandovaného ovoce, rozinek a pistácií.“ Navíc politou rumem! Netuším, co může být víc…

Mezi restaurace s víceméně českým sortimentem cukroví vstoupil se svou nabídkou Tomáš Černý v Dejvické 34. Každý ze šesti druhů cukroví, které připravil z často neortodoxních surovin voní středomořím a znamenitě, svěže a nově chutná. Nakonec posuďte sami. Za všech šest zmíním cookies s mléčnou čokoládou Michel Cluizel a medem, stříkané vanilkové hvězdičky s pomerančovou kůrou a zázvorem, do třetice pak karamelová kolečka s třtinovým cukrem Muscovado a mořskou solí Maldon. Pokud jste lovci vánočních chutí, nemůžete nabídku D34 nechat bez povšimnutí. 

Aby nabídku vánočního cukroví neměla pravověrná cukrárna, tím spíš jedna z nejlepších v metropoli je nemyslitelné. Však také Lukáš Skála ve svých dvou cukrářských továrnách připravil k výběru široký sortiment: linecká kakaová srdíčka, pracny, čokoládové hrudky s ořechy, Masarykovo cukroví, polomáčené banánky, ořechové rohlíčky a řadu dalších pro vánoční stůl neodmyslitelných druhů. 
Cukroví ovšem pro nás nepřipravují jen v Praze.

Jistě lákavý je mix ze Dvora Hoffmeiester. Jan Kaplan s týmem se opravdu činili. Vedle tradičních druhů obsahuje nabídka i méně frekventované včelí úly plněné ořechy a zřídka viděné perníčky.  Pro to všechno stojí za to se do Velkých Číčovic rozjet, domnívám se.

„Na dortech, dezertech, koláčcích a závinech od naší cukrářky Markéty vzniká nejen u hotelových hostů silná závislost...“, stojí v upoutávce na Hotel Horizont v Peci pod Sněžkou. Jistě tomu tak bude. Paní Markéta a její tým připravují deset druhů vánočního cukroví, jeden lahodnější druhého. Čokoládová kolečka s kávovým krémem, rumové kuličky, ořechy plněné máslovým krémem – samozřejmě také celou škálu vánoční klasiky. Pokud vyrazíte do Krkonoš, rozhodně si objednejte cukroví v Horizontu. 
 
4-cukrovi.jpg     5-cukrovi.jpg

Na vánočním cukroví je zajímavá jedna věc: v gastronomii jsme se naučili jisté toleranci. Mám na mysli to, že když některé tradiční, z domova známé jídlo shledáme tomu maminčinu hodně podobným, přijmeme ho víceméně za své. U cukroví to tak není, nebo doposud nebylo. „… je dobré, fakt hodně dobré, to jo. Ale maminka (babička), ta dělala cukroví!!!“ Takových komentářů je kolem Vánoc v souvislosti s cukrovím slyšet dost a dost. Ale kdo ví, i to se časem třeba změní…

Autor: Milan Ballík