Medvědí síla Jeho latinské jméno je Allium ursinum, říká se mu divoký česnek nebo medvědí česnek. Proč právě medvědí? Někde se píše, že pro jeho sílu, ale pravdou je, že se jím po probuzení ze zimního spánku medvědi rádi krmí, a tak pročišťují svá zlenivělá střeva. I když by se mohlo zdát, že je medvědí česnek pomíjivým módním hitem, opak je pravdou.
Velikonoční pečení Velikonoční svátky v české kuchyni vždy byly a dodnes i jsou plné domácího vaření a pečení. Dodržují se zvyky i dávné tradice, i když mladší generace už možná ani neví s čím ten který zvyk vlastně souvisí.
Ohnout nebo zlomit Známe je, líbí se nám a je po nich dodnes velká sháňka, i když jejich cena není nízká. Na židlích "thonetkách" sedíme v českých hospůdkách i kavárnách, na typicky zohýbaný věšák si zase věšíme kabáty. Židle značky Thonet letos oslaví 180 let a zároveň si připomínáme 150 let od úmrtí jejího stvořitele.
Půst i odříkání Nacházíme se nyní v postním období, které bude trvat až do Velikonoc. Půsty v podobě omezování konzumace určitého jídla, nápojů, ale i třeba zábavy či tělesných rozkoší znají všechna náboženství, ale svůj prapůvod mají v starodávných pohanských rituálech.