Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka
Send by e-mail
    Velikonoční svátky jsou spojeny s řadou typických jídel: na Škaredou středu trhance (protože jídlo mělo vypadat ošklivě a nepovedeně), na Zelený čtvrtek něco zeleného (vařilo se z proto z petrželky, špenátu či mladých kopřiv), o Velkém pátku, v den půstu, ryby nebo husté polévky, na Bílou sobotu velikonoční nádivka a mazanec. Nedělní Boží hod Velikonoční byl vyvrcholením velikonočních svátků, vedle buchet, mazanců, jidášů a pučálky na stole nechyběl masový vývar a pečené maso. A samozřejmě pečený beránek – protože toho pravého si mnoho rodin nemohlo dovolit, pekl se nám beránek sladký. O Velikonočním pondělí se pak jedla hlavně jídla z vajec, protože vejce bylo symbolem znovuzrození. Nejklasičtější je ale nádivka s uzeným masem a mladými bylinkami, kterou si můžete připravit podle našeho receptu.

postup

  • 1. Uzené maso uvaříme ve vodě a necháme vychladnout. Pak ho nakrájíme na kostky.
     
    2. Rohlíky nebo veku nakrájíme na kostičky a dáme do větší mísy. Žloutky rozšleháme v mléce, osolíme, opepříme a ochutíme několika strouhnutími muškátového oříšku. Vlijeme na pečivo a necháme vsáknout. Přidáme nakrájené maso. Bylinky posekáme, přidáme do mísy a vše promícháme. Nakonec vmícháme sníh z bílků.
     
    3. Pekáček nebo zapékací misku vymažeme sádlem, vysypeme strouhankou a vlijeme těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 35–40 minut dozlatova.

Doba přípravy

Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
35–40 minut

Počet porcí

Ingredience

  • 800 g uzeného masa
    8 rohlíků nebo 1 veka
    8 vajec
    250 ml mléka
    sůl a pepř
    muškátový oříšek
    několik hrstí bylinek podle chuti – mladé kopřivy, petrželka, pažitka, ...
    sádlo a strouhanka na vymazání pekáčku