Valašská kyselica

Valašská kyselica
Send by e-mail
    Zelí a brambory se dříve na stole objevovaly s železnou pravidelností, a tak není divu, že se připravovaly v tolika regionálních variantách. Platí to i o polévkách. Ta, které se někde říká zelňačka, jinde zelnica, je na Valašsku známá jako kyselica. Kromě základních surovin se do ní přidává také klobáska a zakysaná smetana.

postup

  • 1. Uvaříme zelí s kmínem, v druhém kastrolku uvaříme brambory, bobkový list, sůl, pepř, sušené houby, nové koření, kmín a byliny. Když jsou brambory měkké, vyndáme bylinky a vše slijeme dohromady.

    2. Na másle osmažíme cibuli, klobásu, anglickou slaninu a nakonec přidáme ještě dvě lžíce hladké mouky. Směs rozmícháme s mlékem, nalijeme k ostatním surovinám a za občasného míchání provaříme asi dvacet minut. Na konec přidáme zakysanou smetanu, dochutíme citronem, solí, pepřem a můžeme přisladit i cukrem.

Doba přípravy

Doba přípravy
10 min
Doba vaření
30 min

Počet porcí

4

Ingredience

  • 400 g kysaného zelí
    300 g nakrájených brambor
    100 g klobásy
    100 g anglické slaniny
    150 g zakysané smetany
    100 g cibule
    30 g másla
    1 vejce
    2 lžíce hladké mouky
    bobkový list
    nové koření
    sušené houby
    sůl
    pepř
    citron
    bylinky
    mléko
    sůl

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu