Svatební koláčky

Svatební koláčky
Send by e-mail
    V červnu vrcholí svatební sezóna – květnové svatby zapovídají pověry, v červenci hrozí bouřky a špatné počasí, v srpnu zase vedra nebo silný vítr. Není divu, že u mnoha snoubenců vítězí právě červen s příjemným a stálým počasím.
     
    Pečou se koláčky zvací, oznamovací a výslužkové, zvláštností jsou koláčky rohové – podle jedné tradice jsou to ty pečené v rohu plechu, podle jiné mají tvar větrníku a v každém rohu jinou náplň. Kdo takový koláček sní, ten se do roka ožení či vdá. Na Moravě se pekly koláčky malinkaté i tak obrovské, že je museli nést dva muži, na Doudlebsku se dělaly patrové, na Chodsku s kyticí rozmarýny uprostřed...
     
    Samozřejmostí by měly být alespoň 3 druhy náplní, těsto může být máslové, kynuté nebo převalované, koláčky plněné, s drobenkou, dvojctihodné... Důležité je nešetřit na surovinách, a hlavně – pořádně si pečení užít!

postup

  • 1. Rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a trochu vlažného mléka. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
    Do velké mísy nastrouháme vychlazené máslo, přidáme změklé sádlo a oba druhy mouky, špetku soli, vlijeme rozkvedlané žloutky, zbytek vlažného mléka a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme na teplém místě alespoň 30 minut kynout (mezitím si připravíme náplň).
     
    2. Vykynuté těsto rozválíme na vyšší plát a vykrájíme koláčky. (Pokud děláme koláčky z více dávek, v tuto chvíli oddělíme část těsta, kterou najednou zpracujeme, a zbytek dáme do ledničky, aby nepřekynulo.) Každé kolečko prstem nebo malou skleničkou uprostřed zmáčkneme, lžičkou naneseme náplň a lehce ji zatlačíme. Na vymazaném plechu koláčky upečeme při 180 stupních asi 15 minut dozlatova. Ještě teplé je namočíme v rozehřátém másle s rumem a obalíme v cukru.
     
    Náplně do svatebních koláčků
    Tvarohová náplň: Měkký tvaroh smícháme s žloutkem, vanilkovým pudinkem a rozinkami, podle potřeby přidáme cukr.
    Ořechová náplň: Umeleme vlašské nebo lískové oříšky, poté je povaříme s cukrem a trochou mléka. Necháme vychladit.
    Maková náplň: Umeleme mák a povaříme ho s cukrem a trochou mléka. Necháme vychladit.
    Povidlová náplň: Povidla smícháme s nastrouhanou citronovou kúrou, skořicí a vanilkovým cukrem.
     
    Tip:
    Pokud si chcete s koláčky opravdu vyhrát, dozdobte je, tak jako my, ještě mandličkami nebo hrozinkami.

Doba přípravy

Doba přípravy
45 minut
Doba vaření
cca 30 minut–hodinu (na celou dávku)

Počet porcí

asi 100–150 koláčků (podle velikosti)

Ingredience

  • 1 kostka droždí
    1 lžíce cukru
    100 ml vlažného mléka
    150 g másla
    150 g sádla
    200 g hladké mouky 
    300 g polohrubé mouky
    špetka soli
    3 žloutky
    250 g rozpuštěného másla a asi 4 lžíce rumu na namáčení
    100 g mletého cukru na obalení