Šumavská kulajda se zastřenými vejci

Šumavská kulajda se zastřenými vejci
Send by e-mail
    Kulajda se v různých obměnách vaří od Šumavy po Krkonoše, na střední Moravě a v Jeseníkách. Tam se mnohdy brambory vaří zvlášť a polévkou se přelijí až na talíři. Nejen v každém kraji, ale i v každé rodině se ale připravuje trochu jinak, někdo má raději hodně smetanovou až do sladka, jiný zase výrazně kyselou. Když se urodí dost hub, můžete experimentovat i vy. V září houbařská sezona vrcholí! Velkou předností této polévky je, že báječně chutná v létě z čerstvých hub, ale i v zimě ze sušených.

postup

  • 1. Sušené houby předem namočíme, minimálně na 1 hodinu, nejlépe přes noc.
     
    2. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme vodou.

    3. Brambory očistíme a na kostky, a spolu s houbami (včetně vody, ve které se namáčely) přidáme do polévky. Osolíme, opepříme, a vaříme, až houby i brambory změknou, asi 15–20 minut.
     
    4. Zatímco se polévka vaří, připravíme ztracená vejce. V lehce osolené a okyselené, mírně vroucí vodě uděláme vír a do něj vložíme v naběračce rozklepnuté vejce a povaříme 4–5 minut, vejce vyjmeme a teprve poté zavaříme další. Při podávání vkládáme do každé porce polévky jedno zastřené vejce.
     
    5. Do téměř hotové polévky přidáme smetanu (při použití zakysanky už není potřeba tolik dokyselovat), podle chuti dochutíme octem, zjemníme máslem a přidáme posekaný kopr.

Doba přípravy

Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut

Počet porcí

pro 4 osoby

Ingredience

  • hrst sušených nebo čerstvých hub
    50 g másla
    2 lžíce hladké mouky
    800 ml vody
    250 g brambor
    sůl, bílý pepř
    200 ml zakysané smetany nebo smetany ke šlehání
    ocet podle chuti
    50 g másla na zjemnění
    1 snítka čerstvého kopru nebo 2 lžíce sterilovaného
    4 vejce
    ocet

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu