Ovocný koláč s mandlovou drobenkou

Ovocný koláč s mandlovou drobenkou
Send by e-mail
    Mandlová drobenka je krkonošským receptem a nejlépe se hodí k borůvkám, švestkám ale sluší stejně dobře jako obvyklý mák.

postup

  • 1. Droždí s lžičkou cukru rozmícháme do hladkého těstíčka, zalijeme vlažným mlékem, znovu zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 10–15 minut vzejít.
     
    2. Do mísy prosijeme zbytek mouky, přidáme žloutky, rozpuštěné máslo (vlažné, ne horké!), špetku soli a nastrouhanou citronovou kůru, přilijeme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme ho utěrkou a necháme dalších 45 minut kynout.
     
    3. Mezitím rozkrájíme omyté švestky na poloviny, vypeckujeme je a promícháme s cukrem. Připravíme si drobenku. Povolené máslo utřeme s cukrem, potom přidáme mouku a namleté mandle a špičkami prstů vytvoříme jemnou drobenku.
     
    4. Plech vymažeme máslem a vykynuté těsto na něj rovnoměrně rozprostřeme (nejlépe to jde navlhčenou rukou), a to buď do tvaru kulatého koláče, nebo po celém plechu. Poklademe švestkami, posypeme drobenkou a okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v předehřáté troubě při 170 stupních asi 20–30 minut, až okraje těsta zezlátnou.

Doba přípravy

Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
20–30 minut

Počet porcí

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
    1 kostka droždí
    2 lžíce cukru krupice
    150 ml mléka
    2 žloutky
    100 g rozpuštěného másla
    špetka soli
    citronová kůra z 1 citronu
     
    800 g ovoce – švestek, ale třeba i borůvek nebo třešní
    100 g cukru krupice
    máslo na vymazání plechu
    1 vejce na potření okrajů těsta
     
    Drobenka
    60 g másla
    40 g cukru krupice nebo krystal
    1 vanilkový cukr
    80 g polohrubé mouky
    80 g jemně mletých mandlí