Moravský vrabec

Moravský vrabec
Send by e-mail
    Jsou jídla tak spjaté s národní kuchyní, že ani není možné překládat doslova jejich název do jiných jazyků. Moravský vrabec by sice mohl být překladatelský oříšek, ale jednotlivé ingredience hovoří jasně: pečené vepřové maso, špenát nebo kysané zelí a bramborový knedlík. Prostě moravská pochoutka.

postup

  • 1. Vepřovou plec nakrájíme na větší kousky, osolíme, opepříme, smícháme s plátky česneku a kmínem a necháme asi 2 hodiny odležet v chladu.

    2. Do pekáčku dáme nakrájenou cibuli a připravené maso. Zprudka opečeme v pekáčku, zalijeme šálkem vody a dáme do trouby péct.

    3. Pečeme asi hodinu do změknutí, za občasného podlévání výpekem.

    4. Podáváme se špenátem nebo s kysaným zelím.

    5. Kysané zelí slijeme a rozkrájíme. Na pánvi orestujeme cibuli a necháme zesklovatět, poté přidáme zelí. Bramboru oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, zahustíme zelí a ještě chvíli dusíme. Nakonec přidáme ocet a sůl podle chuti. Podáváme s bramborovým knedlíkem, recept najdete ZDE.

Doba přípravy

Doba přípravy
2 hodiny (vč. marinování)
Doba vaření
60 min

Počet porcí

4-6

Ingredience

  • 600 g vepřové plece
    česnek
    3 cibule
    pepř
    sůl ocet
    olej
    kysané zelí nebo špenát