Krkonošské kyselo

Krkonošské kyselo
Send by e-mail
    Rychlá příprava, pikantní nakyslá chuť a hojnost vitamínů - to je královna krkonošských polévek. Jak moc byla rozšířená, napovídá úsloví, že s kyselem se vstávalo a s kyselem se šlo spát. Základní surovinou jsou koroptve střílené motykou. Nemějte strach, že je neseženete - jde samozřejmě o brambory!

postup

  • 1. Chlebový kvásek zředíme malým množstvím vlažné vody a necháme několik hodin, nejlépe přes noc, vykynout.

    2. Houby s kmínem vložíme do hrnce, přidáme oloupané, omyté a na kostičky nakrájené brambory. Přilijeme vodu, osolíme a uvaříme doměkka. Poté přidáme vykynutý kvásek a povaříme. Na másle nebo sádle osmažíme drobně nakrájenou cibuli a přisypeme ji do polévky.

    3. Nachystáme si řídká míchaná vajíčka nebo ještě lépe ztracená vejce, která servírujeme přímo do talířů nebo je vložíme do polévky.
     
    Příloha:
    V některých oblastech se jí kyselo s brambory na loupačku, jinde se brambory vaří zvlášť, nakrájejí se na kostičky a přidají do polévky.

Doba přípravy

Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
30 minut

Počet porcí

pro 4 osoby

Ingredience

  • 120 g chlebového kvásku
    40 g másla nebo sádla
    hrst sušených hub (nejlepší je směs)
    300 g brambor
    1 středně velká cibule
    900 ml vody
    200 ml mléka
    2 - 4 vejce
    sůl
    kmín