Kapr na modro po staročesku

Kapr na modro po staročesku
Send by e-mail
    Česká ryba číslo jedna - to je určitě kapr. Jeho chov má v Čechách a na Moravě už několik staletí dlouhou tradici. Obdobně starý je i recept na jeho přípravu.

postup

  • 1. Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu a vložíme do ní oloupanou a na kolečka nakrájenou cibuli, očištěnou a drobně rozkrájenou mrkev, celer a pórek spolu s opranou petrželkou, celerovou natí a bobkovým listem. Osolíme, přidáme víno nebo rozředěný ocet, pepř a na mírném ohni 20 minut vaříme.
     
    2. Kapra opereme a dbáme přitom, abychom nepoškodili kůži, neboť jinak by se kapr nezbarvil pěkně domodra. Vnitřek kapra osolíme a zakapeme citronovou šťávou. Vložíme jej opatrně do zeleninového vývaru a připravujeme 15–20 minut (nesmí se vařit, vývar udržujeme stále jen pod bodem varu).

    3. Měkkého kapra podáváme na nahřáté míse obloženého vařenými brambory s máslem. Můžeme podávat s majonézou ochucenou křenem.

Doba přípravy

Doba přípravy
30 min
Doba vaření
45 min

Počet porcí

4

Ingredience

  • 1 očištěný kapr s neporušenou kůží (hmotnost asi 1,5 kg)
    2 l vody
    2 cibule
    2 mrkve
    1 malý celer
    1 malý pórek
    kousek celerové natě zelená petrželka
    100 ml bílého vína nebo octa zředěného vodou
    1 bobkový list
    10 zrnek pepře
    sůl
    citronová šťáva

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu