Houbový kuba

Houbový kuba
Send by e-mail
    Kroupy, z nichž se kuba připravuje, bývaly v minulosti běžnou součástí jídelníčku. Dnes je vytlačila rýže a kroupy si většina z nás dá pouze o Vánocích v podobě tradičního kuby. A mnozí ani to ne... Je to škoda, protože kroupy jsou zdravé i chutné – a kubu lze připravit i kdykoli jindy během roku, třeba i s čerstvými houbami. Protože se jedná o vegetariánské jídlo, můžete si ho o Štědrém dnu dopřát i k obědu, a to beze strachu, že neuvidíte zlaté prasátko.

postup

  • 1. Sušené houby necháme alespoň 2 hodiny namáčet ve vodě, před použitím z nich přebytečnou vodu opatrně vymačkáme.
     
    2. Kroupy propláchneme studenou vodou a v mírně osolené vodě uvaříme do měkka, asi 20–30 minut. Pak je slijeme a necháme v cedníku okapat.
     
    3. Mezitím na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme namočené houby, nakrájené na větší kusy. Krátce osmahneme a přidáme česnek utřený se solí, kmín, majoránku a čerstvě mletý pepř.
     
    4. Pekáček vymažeme sádlem, promícháme v něm kroupy s ostatními ingrediencemi, uhladíme a v troubě rozpálené na 180 stupňů zapečeme asi 25 minut dozlatova.

Doba přípravy

Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut

Počet porcí

pro 4 osoby

Ingredience

  • 2–3 hrsti sušených hub
    300 g krup
    3 lžíce sádla + 1 lžíce na vymazání pekáčku
    2 větší cibule
    2 stroužky česneku
    ½ lžičky drceného kmínu
    1 lžička sušené majoránky
    sůl, mletý pepř

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu