České knedlíky

České knedlíky
Send by e-mail
    Knedlíky jsou jednou z nejoblíbenějších příloh jídel české kuchyně, typické jsou ale i pro rakouskou a bavorskou kuchyni, v podobě noků se s jejich obdobou můžeme setkat i v Itálii, Maďarsku nebo Slovinsku, i slovenské halušky mají v nokům velmi blízko. Dříve knedlíky nebývaly pouhou přílohou, ale (zejména v chudších oblastech) se podávaly jako hlavní jídlo. Tak vznikly třeba jihočeské drbáky, šumavské bosáky nebo valašské šulánky s mákem.
     
     

postup

  • Kynuté houskové knedlíky
    Do hrníčku rozdrobíme kvasnice, zasypeme cukrem, přilijeme trochu vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Ten potom přidáme do mísy k mouce, na kostičky nakrájeným rohlíkům a špetce soli, přidáme zbytek mléka a vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny pod utěrkou na teplém místě vykynout.

    Poté z něj uděláme dvě šišky a vložíme je do vroucí osolené vody. Vaříme je 18 minut, v polovině varu je vařečkou obrátíme.

    Uvařené knedlíky vyjmeme, propícháme vidličkou (aby z nich unikla pára) a hned nožem nebo nití nakrájíme na plátky.



    Karlovarské knedlíky podle Sandtnerové
    Máslo utřeme se žloutky (bílky zatím odložíme stranou) a se solí do hladké pěny. Potom po lžících postupně vmícháme mléko a mouku. Housky nakrájíme na kostky a na másle je krátce osmahneme, aby zrůžověly.

    Mezitím vyšleháme z bílků hustý sníh. Přidáme osmažené housky do těsta a nakonec opatrně vmícháme sníh.
    Ubrousek potřeme rozpuštěným máslem, vlijeme do něj těsto, srolujeme a pevně provázkem zavážeme okraje, aby vznikl pevný knedlík. Vaříme jej ve slané vodě asi hodinu, zhruba v polovině varu je opatrně otočíme. Uvařený knedlík nakrájíme nití.

    Bramborové knedlíky
    Uvařené brambory necháme lehce zchladnou a ještě teplé je oloupeme. Nastrouháme je do velké mísy a přidáme vejce, hrubou mouku a krupici. Osolíme a vypracujeme hladké těsto. Přendáme ho na vál, prohněteme a necháme chvíli odpočinout.
     
    Těsto rozdělíme na 2–4 díly (podle velikosti hrnce, čím menší, tím více knedlíků uděláme) a s každého dílu vyválíme váleček s plochými konci. Knedlíky opatrně vložíme do vřící osolené vody, po chvíli je vařečkou opatrně odlepíme ode dna. Vaříme 25 minut.

    Uvařené knedlíky vyjmeme z vody a ještě horké nakrájíme strunou nebo nití na plátky.
     
    Tip:
    Ze stejného těsta lze připravit i plněné knedlíky například s uzeným masem nebo škvarky.

    Chlupaté knedlíky
    Ve slupce uvaříme brambory, oloupeme je a necháme vychladnout. Potom je nastrouháme do velké mísy a k nim nastrouháme syrové brambory. Přidáme vejce, mouku, sůl a nadrobno nasekanou petrželku. Promícháme a vypracujeme vláčné těsto, které necháme chvíli odpočinout.
     
    V hrnci přivedeme k varu vodu, osolíme ji a pomocí namočené lžíce do ní tvoříme menší knedlíčky. Po chvíli knedlíky lehce odlepíme ode dna a vaříme asi 8 minut.
     
    Uvařené knedlíky vyjmeme do mísy, zakápneme olejem, aby se neslepily, a promícháme.
     

Doba přípravy

Doba přípravy
Doba vaření

Počet porcí

Ingredience

  • Kynuté houskové knedlíky
    2 rohlíky, nejlépe den staré
    ½ kostky droždí
    ½ lžičky cukru
    500 g hrubé mouky
    špetka soli
    250 ml mléka
    1 vejce 

    Karlovarské knedlíky podle Sandtnerové
    70 g másla
    špetka soli
    6 žloutků
    ½ l mléka
    560 g mouky
     
    200 g housky
    200 g másla
     
    20 g rozpuštěného másla na potření ubrousku

    Bramborové knedlíky
    1 kg ve slupce vařených brambor
    2 vejce
    250 g hrubé mouky
    150 g krupice
    sůl

    Chlupaté knedlíky
    350 g syrových brambor
    150 g ve slupce vařených brambor
    1 vejce
    250 g hrubé mouky
    hrst petrželky kudrnky
    sůl
    50 ml oleje

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu