Buchty s povidly a tvarohem

Buchty s povidly a tvarohem
Send by e-mail
    V únoru vrcholí masopust se svými zabíjačkami a masopustním veselí, s talíři plnými koblih a buchet. Je to třítýdenní období od Tří králů do popeleční středy, po němž následuje čtyřicetidenní půst před Velikonoci.
     

postup

  • 1. Do hrnku rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Ve zbytku ohřátého mléka rozpustíme máslo.
     
    2. Do mísy nasypeme mouku se špetkou soli, přidáme zbytek cukru a žloutky, pár vanilkových zrníček nebo trochu vanilkového cukru a pár strouhnutí citronové kůry. Přilijeme ohřáté mléko s máslem a nakonec přidáme vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které lehce poprášíme moukou a necháme na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem.
     
    3. Zatímco těsto kyne, připravíme si náplň. Na tvarohovou náplň utřeme tvaroh s cukrem a žloutky. Rozinky krátce namočíme v rumu, potom scedíme a přimícháme do tvarohu. Na povidlovou náplň stačí rozmíchat povidla s trochou rumu. Nejpracnější je maková náplň: mletý mák povaříme v mléce spolu s cukrem, skořicí a vanilkou, nakonec přidáme rozinky a trochu rumu a kakaa pro chuť. A necháme vychladnout.

    4. Pomoučíme vál a buď těsto vyválíme na silnější plát, který rozkrájíme na čtverce, nebo rovnou z těsta lžící odkrajujeme kousky těsta, z nichž pomoučenýma rukama vytvoříme placky. Doprostřed každého dílu položíme asi lžičku náplně, okraje těsta přehneme přes náplň, prsty stiskneme pevně k sobě a dlaněmi uválíme kuličku. Do pekáče, vymazaného máslem, postupně do řad skládáme buchty, každou vždycky důkladně ze všech stran pomažeme máslem, nakonec buchty potřeme i shora. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 25–30 minut dozlatova. Před servírováním je poprášíme moučkovým cukrem.
     
    Tip:
    Až budete buchty péct, zkuste je na závěr potřít rozpuštěným máslem s rumem. Budou skvělé, voňavé a dlouho vláčné.

Doba přípravy

Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
25–30 minut

Počet porcí

Ingredience

  • 1 kostka droždí
    250 ml vlažného mléka
    140 g másla
    500 g polohrubé mouky
    špetka soli
    60 g cukru krupice
    3 žloutky
    trocha vanilky a nastrouhané citronové kůry
    rozpuštěné máslo na vymazání pekáče a buchet
     
    Na tvarohovou náplň:
    250 g měkkého tvarohu
    60–100 g moučkového cukru
    2 žloutky
    lžíce rozinek, namočených v rumu
     
    Na povidlovou náplň:
    kelímek švestkových povidel
    lžíce rumu
     
    Na makovou náplň:
    250 g mletého máku
    500 ml mléka
    100 g cukru
    1 lžička skořice
    trocha vanilky nebo vanilkového cukru
    lžíce rozinek, namočených v rumu + lžíce rumu z namáčení
    1 lžíce kakaa

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu