Hlávkový salát

Hlávkový salát

Čas receptu
Doba přípravy
10 min
Doba vaření
10 min
Počet porcí
4
Ingredience
Octová zálivka porce
50 cl olivového oleje
30 cl octa (8% lihový nebo vinný)
1 pol. lžíce medu
Sůl, čerstvě mletý pepř
Smetanová zálivka
100 ml zakysané smetany (může být i kefír, nebo jogurt)
30 cl olivového oleje
20 cl bílého vinného octa
Sůl, bílý pepř
1 malý stroužek česneku (nemusí být)
Kopr, naťová cibulka dle chuti
 
Moravská se škvarky
100 g slaniny
Octová zálivka viz výše
Slaninu rozkrájíme na malé kostičky a vyškvaříme, přecedíme. Salát smícháme s octovou zálivkou, promícháme a posypeme ještě teplými škvarky.
 


 
Hlávkový salát se objevuje v českých kuchařkách již od 15.století, většinou ale na teplo, dušený jako příloha. Již v 17.století se objevují recepty na salát se smetanovou nebo se sladkokyselou octovou zálivkou, tak, jak ho známe my. Dá se říct, že u nás máme i jednu unikátní specialitu, je jí moravská varianta, hlávkový salát s vyškvařenou slaninou. V posledních letech „obyčejný“ hlávkový salát skoro zmizel z jídelních lístků, a to je škoda. Zde jsou tři nejčastější úpravy


Postup

Hlávku salátu rozebereme na jednotlivé listy, odkrojíme košťál, který bývá hořký. Důkladně listy omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat, popřípadě osušíme utěrkou. Velké listy natrháme rukou na menší kousky, malé necháme v celku. Těsně před podáváním, aby salát nezvadl, zalijeme některou ze zálivek a jemně promícháme.