Valašská kyselica

Valašská kyselica

Čas receptu
Doba přípravy
10 min
Doba vaření
30 min
Počet porcí
4
Ingredience
400 g kysaného zelí
300 g nakrájených brambor
100 g klobásy
100 g anglické slaniny
150 g zakysané smetany
100 g cibule
30 g másla
1 vejce
2 lžíce hladké mouky
bobkový list
nové koření
sušené houby
sůl
pepř
citron
bylinky
mléko
sůl
Zelí a brambory se dříve na stole objevovaly s železnou pravidelností, a tak není divu, že se připravovaly v tolika regionálních variantách. Platí to i o polévkách. Ta, které se někde říká zelňačka, jinde zelnica, je na Valašsku známá jako kyselica. Kromě základních surovin se do ní přidává také klobáska a zakysaná smetana.


Postup

Uvaříme zelí s kmínem, v druhém kastrolku uvaříme brambory, bobkový list, sůl, pepř, sušené houby, nové koření, kmín a byliny. Když jsou brambory měkké, vyndáme bylinky a vše slijeme dohromady.

Na másle osmažíme cibuli, klobásu, anglickou slaninu a nakonec přidáme ještě dvě lžíce hladké mouky. Směs rozmícháme s mlékem, nalijeme k ostatním surovinám a za občasného míchání provaříme asi dvacet minut. Na konec přidáme zakysanou smetanu, dochutíme citronem, solí, pepřem a můžeme přisladit i cukrem.