Starohorská čočková polévka

Starohorská čočková polévka

Čas receptu
Doba přípravy
20 min
Doba vaření
50 min
Počet porcí
4
Ingredience
150 g čočky
150 g libové slaniny
1 malá cibule
150 g kořenové zeleniny (karotka, celer, petržel)
200 g brambor
ocet
cukr
 sůl
Čočka bývá označována jako královna luštěnin a zmínku o ní najdete dokonce i v bibli. Přestože z ní velký obsah bílkovin dělá výbornou náhražku masa, my vám jej v této polévce odpírat nebudeme. Lehce osmahnutá libová slanina z ní nepochybně udělá šlechtičnu ve vašem jídelníčku. Tato polévka je regionální specialitou ze severní Moravy a Slezska.


Postup

Čočku přebereme, propláchneme, zalijeme dostatečným množstvím vody a dáme vařit. V kastrolu zlehka osmahneme nakrájenou libovou slaninu spolu s nakrájenou cibulí a kořenovou zeleninou. Přidáme na kostky nakrájené oškrábané brambory. Osolíme a vlijeme částečně předvařenou čočku. Vše společně uvaříme doměkka. Na závěr dochutíme špetkou cukru.