Selská bramboračka

Selská bramboračka

Čas receptu
Doba přípravy
30 min
Doba vaření
30 min
Počet porcí
4
Ingredience
480 g   brambor
  60 g   cibule
  18 g   česnek    
  80 g   celer
  80 g   mrkev
  80 cl   zeleninový vývar
    8 g    sůl
    2 g    pepř bílý
  60 g    máslo
  40 g    špek
Tato jemná bramborová polévka z Jesenicka voní po špeku a chutná po bramborách, které jsou zde v několika chutích a texturách.


Postup

Nejprve si vezmeme neoloupaný česnek, který pokapeme olejem zlehka osolíme, zabalíme ho do alobalu a pečeme v troubě 15 minut na 180°C. Uděláme si z jedné třetiny množství přepuštěné máslo.Špek si nakrájíme na kostičky a vyškvaříme ho v rozpálené troubě na 160°C asi 25 minut. Očištěné brambory nakrájíme na kostičky .Nakrájíme si oloupanou cibuli najemno. Rozpálíme si hrnec přidáme máslo a orestujeme cibuli do sklovata, pak vložíme dvě třetiny brambor, pečený česnek, trochu osolíme, opepříme, zlehka orestujeme a zalejeme vývarem. Vaříme do změknutí. Mezitím si očistíme kořenovou zeleninu, nakrájíme ji na kostičky a uvaříme do měkka ve vodě z brambor. Tento vývar poté opět scedíme zpět do polévky a zeleninu dáme stranou. Třetinu brambor orestujeme do měkka na přepuštěném másle. Polévku dochutíme solí, rozmixujeme a vytvoříme bramborový krém. Zeleninu společně s opečenými brambory vložíme do hlubokého talíře, přelijeme bramborovým krémem, dozdobíme, posypeme vyškvařeným špekem a můžeme podávat