Bramborová polévka

Bramborová polévka

Čas receptu
Doba přípravy
20 min
Doba vaření
40 min
Počet porcí
6
Ingredience
100 g cibule
100 g mrkve
50 g celeru
50 g petržele
150 g brambor
50 g sušených nebo 100 g čerstvých hub
50 g sádla
50 g másla
50 g hladké mouky
 1 větší stroužek česneku
Majoránka
Mletý kmín
Sůl, pepř, zelená petrželka nebo libeček
Jedna z nejoblíbenějších českých polévek byla mnohdy jediným sytým jídlem za den. Stejně jako svíčková na smetaně i bramboračka má tolik podob, jako je krajů i kolik je kuchařů. Někdo dává houby, někdo více česneku či čerstvou majoránku, někde se restuje zelenina na sádle, někde se přidávají škvarky. Základem dobré chuti této polévky je vyváženost množství kořenové zeleniny, platí pravidlo, kolik mrkve, tolik bílé kořenové, jako je petržel a celer.


Postup

Na sádle orestujeme najemno krájenou cibuli spolu s na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninou, přidáme čerstvé houby. Pokud použijeme sušené houby, tak je namočíme na 10 minut do horké vody. Osolíme, opepříme, přidáme kmín a zalijeme vodou, nebo vývarem, přidáme na kostičky nakrájené brambory a sušené houby i s vodou, ve které se namáčely. Vaříme mírně  do změknutí. Mezitím si uděláme z másla a mouky světlou jíšku, kterou zahustíme polévku. Necháme provařit a dochutíme česnekem, majoránkou a zelenými bylinkami.