Mrkvance

Mrkvance
Send by e-mail

postup

  • 1. Do části vlažného a oslazeného mléka nadrobte droždí, promíchejte a udělejte kvásek. Obě mouky prosejte do mísy, přidejte sůl, zbytek cukru, rozpuštěné a vychladlé máslo i sádlo, 2 žloutky a kvásek. Přidávejte postupně zbytek vlažného mléka a vypracujte hladké těsto. Poprašte ho hladkou moukou, přikryjte teplou utěrkou a nechte asi hodinu kynout na dvojnásobný objem.

    2. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte mrkev, vanilkový cukr i krupici, rum, fenykl a pepř a 10 minut duste. Pokud mrkev pustí moc šťávy, slijte ji či zahustěte mákem.

    3. Vykynuté těsto pak dejte na vál, udělejte z něho placky, plňte náplní a dobře zabalte. Poklaďte na vymazaný plech ne úplně k sobě. Ještě 15 minut nechte bochánky kynout, pak je potřete našlehaným bílkem. Pečte asi 30 min v troubě předehřáté na 180 °C.  Ještě teplé mrkvance potřete máslem a pocukrujte.

Doba přípravy

Doba přípravy
Doba vaření

Počet porcí

Ingredience

  • Suroviny:  150–200 ml mléka, 100 g cukru krupice, cukr moučka na posypání, kostka droždí, 250 g hladké mouky a trochu na poprášení, 250 g polohrubé mouky, špetka soli, 100 g másla a ½ lžíce sádla, 2 vejce

    Náplň: 50 g másla, 500 g strouhané mrkve, 100 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 20 semen drceného fenyklu, špetka čerstvě namletého pepře, 3 lžíce rumu, mletý mák    

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu