Jehněčí hřbet se škubanci a trnkovou omáčkou

Jehněčí hřbet se škubanci a trnkovou omáčkou
Send by e-mail
    Než dostaneme toto jídlo z plotny na stůl, bude to chvilku trvat. Dobré věci chtějí svůj čas a talíř vonící rozmarýnem, slaninou a švestkami nás za námahu odmění opravdu dosytosti.

postup

  • Jehněčí hřbet
    Jehněčí hřbet rozdělíme na 4 kusy, prošpikujeme slaninou a snítkou rozmarýnu, do masa vpracujeme sůl a pepř. Steaky opékáme na rozpáleném oleji z obou stran, při pečení lehce zastříkneme pivem.

    Škubance
    Špek nakrájíme na kostičky, vypečeme jej a ponecháme stranou. Budeme ho potřebovat až na podávání. Brambory nastrouháme na jemném struhadle a smícháme je s ostatními ingrediencemi v polotuhé těsto. Na prkénko položíme část těsta a do vroucí osolené vody nožem nebo lžící odkrajujeme rychlým „škubnutím“ kousky a zavaříme. Cedníkem vyjmeme a ukládáme do mísy, ve které je smícháme s vypečeným špekem.

    Trnková omáčka
    Slaninu nakrájenou na kostičky vypečeme, přidáme povidla, popřípadě trochu vody, svaříme a na závěr vložíme sušené švestky, ochutíme špetkou soli.
     
     

Doba přípravy

Doba přípravy
25 min
Doba vaření
75 min

Počet porcí

4

Ingredience

  • Jehněčí hřbet
    4 steaky z jehněčího hřbetu po 200 g
    4 snítky rozmarýnu
    60 g slaniny
    mletý pepř
    sůl
    olej na opečení
    střik piva

    Škubance
    100 g špeku
    800 g brambor uvařených ve slupce a oloupaných
    200 g hrubé mouky
    2 vejce
    sůl

    Trnková omáčka
    80 g slaniny
    250 g švestkových povidel
    200 g sušených švestek
    trochu vody
    sůl