Moravský vrabec

Moravský vrabec

Čas receptu
Doba přípravy
120 min
Doba vaření
60 min
Počet porcí
6
Ingredience
600 g vepřová plec
3 stroužky česneku
3 cibule
pepř, kmín, sůl, ocet,
olej
Jsou jídla tak spjaté s národní kuchyní, že ani není možné překládat doslova jejich název do jiných jazyků. Moravský vrabec by sice mohl být překladatelský oříšek, ale jednotlivé ingredience hovoří jasně: pečené vepřové maso, špenát nebo kysané zelí a bramborový knedlík. Prostě moravská pochoutka.


Postup

Vepřovou plec nakrájíme na větší kousky, osolíme, opepříme, smícháme s plátky česneku a kmínem a necháme asi 2 hodiny odležet v chladu. Do pekáčku dáme nakrájenou cibuli a připravené maso. Zprudka opečeme v pekáčku, zalijeme šálkem vody a dáme do trouby péct.
Pečeme asi hodinu do změknutí, za občasného podlévání výpekem. Podáváme s bramborovým knedlíkem, se špenátem nebo s kysaným zelím.