Bramborové knedlíky se švestkami a perníkem

Bramborové knedlíky se švestkami a perníkem

Čas receptu
Doba přípravy
20 min
Doba vaření
10 min
Počet porcí
6
Ingredience
600 g brambor uvařených ve slupce
3 lžíce krupice
200 g hrubé mouky
1 vejce
špetka soli
500 g švestek
moučkový cukr, strouhaný perník
Ovocný knedlík je bezesporu symbol českého léta. Pojďte si vyzkoušet méně časté bramborové těsto, které vám společně se strouhaným perníkem zajistí exkluzivní chuťový zážitek.


Postup

Vychladlé uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme špetku soli, rozklepnuté vejce, krupici, prosátou hrubou mouku a zpracujeme v tužší těsto.

Těsto rozválíme na tenčí plát, nakrájíme na čtverce asi 4x4 cm, na ně naklademe opláchnuté a dobře osušené švestky. Pečlivě zabalíme a vytvarujeme knedlíky.

Knedlíky vkládáme do vařící mírně osolené vody a hned je opatrně zamícháme, aby se nepřilepily ke dnu. Jakmile vyplavou, vylovíme je cedníkem nebo děrovanou lžící necháme okapat a na talířích zdobíme strouhaným perníkem, moučkovým cukrem a přeléváme rozpuštěným máslem.