Ryby
-
Candát na kmíně
Candát je jedna z nejchutnějších sladkovodních ryb. Jednoduchá úprava, kdy hlavním kořením je kmín, je oblíbenou specialitou ze Šumavy. Výbornou přílohou je teplá sezonní zelenina a opečený brambor.
-
Candát na červené čočce
Klasická a velmi rychlá úprava českých sladkovodních ryb. Místo candáta si dosadíme kapra, štiku nebo pstruha, pokmínujeme, důkladně opečeme a podáváme.
-
Kapří hranolky
Pro všechny, kdo rádi vaří a nebojí se experimentovat, je tu tradiční česká ryba připravená netradičním způsobem. Sliby se mají plnit o Vánocích, ale smažený kapr chutná celý rok! Tato úprava kapra je jihočeskou regionální specialitou.
-
Kapr Jordán
Jihočeská specialita, kde se netradičně používá k podlití ryby červené víno a k ochucení citronová šťáva.
-
Kapr na modro
Česká ryba číslo jedna-to je určitě kapr. Jeho chov má v Čechách a na Moravě už několik staletí dlouhou tradici. Obdobně starý je i recept na jeho přípravu. Kapr na modro je jedna z nejstarších zaznamenaných úprav.
-
Kapr dle Petra Voka
V kraji rybníků rozhodně nemůže na talíři chybět dobrota z vodní říše. Pravého českého kapra určitě seženete, i pokud nemáte zrovna čas či rybářský lístek, abyste ho ulovili sami. Vyzkoušejte si z něj připravit pokrm, který možná jídával na svém panství sám pan Petr Vok z Rožmberka. Tato úprava je regionální jihočeskou specialitou.
-
Kapr smažený s bramborovým salátem
Zatímco nad houbovým Kubou se mnohý ošklíbá, smaženého kapra s bramborovým salátem má na štědrovečerním stole naprostá většina českých domácností. Spolu se zdobením vánočního stromečku je to snad nejrozšířenější tradice – a přitom obě jsou poměrně mladé: Stejně jako ozdobené smrčky, i kapr se salátem se u nás objevily až v polovině 19. století.
-
Pstruzi plnění houbami
Pstruhy s houbami se blýsknete jak při grilovací party, tak i nedělním obědě. Příprava tohoto zdravého a chutného jídla vám navíc zabere jen půlhodinku. Tato úprava pstruha je regionální specialita Šumavy.
-
Plněný pstruh zeleninou s bramborovými špalíčky
Dobře připravená rybí specialita je malý chuťový zázrak. Když si k pstruhovi připravíme zeleninovou nádivku ovoněnou rozmarýnem, jsme na dobré cestě okouzlit kulinářským umem všechny hosty? Tato úprava pstruha je regionální specialitou Krkonoš