Pečená kachna s bramborovou nádivkou

Pečená kachna s bramborovou nádivkou

Čas receptu
Doba přípravy
30 min
Doba vaření
120 min
Počet porcí
6
Ingredience
1 kachna
1 česnek
mletá paprika
sůl
pepř
nádivka
1,5 kg brambor
2 cibule
1 kachní drůbky
kachní sádlo
4 vejce
1 česnek
majoránka
pepř
sůl
 
Klasický recept našich babiček na pečenou kachnu není náročný na přípravu, ale na čas. Tajemství úspěchu spočívá v pozvolném pečení a odebírání jemného tuku. Ke kachně již nepodáváme žádnou přílohu, nahrazuje ji krásně vláčná, a přitom úžasně křupavá bramborová nádivka. Tato úprava kachny je specialitou ze severozápadních Čech.


Postup

Kachnu očistíme, opláchneme, osušíme a přibližně hodinu před pečením osolíme na povrchu i zevnitř, potřeme utřeným česnekem, pepřem a paprikou. Syrové brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, v míse necháme ustát a vodu slijeme. Nadrobno pokrájíme cibuli a drůbky z kachny a v kastrole na rozpuštěném kachním sádle osmahneme (játra však opečeme na roštu a nakrájíme na drobné kousky). Pak přidáme nastrouhané brambory a za stálého míchání ještě několik minut podusíme. Poté necháme vychladnout, do nádivky přidáme 4 rozšlehaná vejce, podle chuti osolíme a dochutíme pepřem, majoránkou a česnekem. Kachnu naplníme nádivkou, zašijeme ji a ve vyhřáté troubě pečeme 2–3 hodiny dozlatova. Při pečení ji poléváme vypečeným sádlem a vodou.