Vařený hovězí jazyk se sardelovou omáčkou

Vařený hovězí jazyk se sardelovou omáčkou

Čas receptu
Doba přípravy
20 min
Doba vaření
90 min
Počet porcí
10
Ingredience
1500 g hovězího jazyka
250 g kořenové zeleniny
80 g cibule
sůl
2 bobkové listy
omáčka
10 ks sardelí
40 g másla
60 g tuku
20 g cibule
80 g hladké mouky
1 l vývaru
šťáva z půlky citron
125 ml 33% smetany
 
Příčí se vám vzít do úst to, co už tam jednou někdo měl? V tomto případě určitě udělejte výjimku. Nejenže hovězí jazyk patří mezi delikatesy, ale navíc se díky jeho nízké kalorické hodnotě nemusíte při konzumaci vůbec omezovat. Ale pozor - sardelová omáčka se smetanou zrovna dietní není. Tato úprava je regionální specialitou ze severní Moravy


Postup

Umytý hovězí jazyk vložíme do vařící vody, přidáme sůl a při mírném varu necháme dojít doměkka. Půl hodiny před dovařením přidáme očištěnou zeleninu v celku, cibuli a bobkový list. Uvařený jazyk ponoříme na chvíli do studené vody a pak z něj odstraníme kůži. Nakrájíme na plátky.
omáčka
Sardele prolisujeme a polovinu promícháme s máslem. Rozpálíme tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a zbytek prolisovaných sardelí, necháme zpěnit, zaprášíme moukou, a orestujeme. Podlijeme vývarem, 20 minut povaříme a procedíme. Do hotové omáčky přidáme smetanu, citronovou šťávu a sardelové máslo.