Koprová omáčka

Koprová omáčka
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
10 min
Doba vaření
20 min

Počet porcí

4

Ingredience

  • 5 dkg másla
    6 dkg hladké mouky
    1/2 l vody nebo vývaru z masa
    2 lžíce sekaného kopru
    1/2 l kysané smetany
    1–2 lžíce octa
    2–3 lžíce cukru
    sůl
    Koprovka patří mezi české omáčkové stálice. Ve variantě s knedlíkem a vejcem ji můžeme pasovat na národní vegetariánské jídlo.

postup

  • 1. Mouku v hrnci nasucho opražíme, přimícháme do ní rozpuštěné máslo, zalijeme vývarem nebo vodou, ale část tekutiny necháme stranou, osolíme a 20 minut povaříme.

    2. Ve zbylém vývaru v jiném hrnci povaříme nasekaný kopr, přidáme ho do omáčky, hotovou omáčku zalijeme za stálého míchání smetanou a ještě chvíli prohřejeme. Omáčka by měla mít krémovou konzistenci. Podle chuti ji dosolíme a dochutíme octem. Podáváme s bramborem a vejcem, popř. s knedlíkem a vařeným hovězím masem.

    Kam dál:
    Recept - rajská omáčka


    Recept - svíčková omáčka


    Omáčky - chlouba české gastronomie