Čočkový prejt s jáhly

Čočkový prejt s jáhly

Čas receptu
Doba přípravy
10 min
Doba vaření
60 min
Počet porcí
6
Ingredience
200 g čočky
200 g jáhel
1 velká cibule
100 g sádla, nejlépe husího
mletý pepř
sůl
majoránka
drcený kmín
příloha
chléb nebo bílé pečivo, nakládaná zelenina
Naši předkové neznali potravinové doplňky ani detoxikační kúry, a přesto neměli trávicí potíže jako řada z nás. Velkou zásluhou na tom měl jejich jídelníček, který obsahoval hodně luštěnin a obilovin. Zkuste to jako oni a ochutnejte lahodnou směs oblíbené čočky s méně obvyklými jáhly. Regionální specialita z jižní Moravy


Postup

Čočku důkladně propláchneme a na několik hodin namočíme do studené vody. Poté ji uvaříme do poloměkka a přidáme k ní přebrané, dvakrát vařící vodou spařené jáhly. Společně dovaříme doměkka. Nakrájenou cibuli osmažíme na sádle a vmícháme ji s prolisovaným česnekem, mletým pepřem, drceným kmínem a solí do směsi čočky a jáhel. Dobře promícháme. Pekáček vymastíme sádlem, naplníme připraveným prejtem a ve vyhřáté troubě zapečeme asi 25 minut při 180 °C.