Kudyznudy.cz - mediální podpora

KzN.bmp

Asociace hotelů a restaurací ČR - certifikátor restaurací


Vážení přátelé,
 
nikdy ve svém životě bych nepředpokládal, jak může být těžké sestavit kuchařku, jež by si kladla za cíl představit světu speciality regionálních kuchyní. Bylo zajímavé pozorovat tříbení názorů i návrhů a bylo nádherné, že všichni, kdo se na přípravě podíleli, si před sebe kladli jediný úkol, docílit, aby konečný výtvor pomohl zpopularizovat to, co v posledním desetiletí bylo opomíjeno.
Jsem rád, že tato doba je za námi, protože zapomenout vařit to, co se v jednotlivých krajích vyvíjelo staletí, by bylo pohrdáním naší národní historií. Myslím si, že ve spolupráci naší Asociace hotelů a restaurací ČR s Asociací kuchařů a cukrářů ČR a za vydatného přispění CzechTourism vzniklo dílo, jež zajistí, že naše tradiční krajová jídla nezapadnou do zapomnění, protože se zcela jistě máme čím pyšnit.
Naši kuchaři mají v současné době jedinečnou šanci k tomu, jak zajistit lepší propagaci své restaurace a zároveň ukázat našim hostům jídla, která valná většina naší mladé generace ani neumí uvařit, ale ráda je ochutná. Nepohrdejme proto znalostmi našich předků, protože zkušenosti, jež sbírali mnoho let, se promítly do jejich jídelníčků.
Jsem přesvědčen, že ti, kteří znají krajová jídla jen z doslechu, je rádi ochutnají a my bychom jim k tomu měli dát příležitost. Věřím, že spojení dobrého jídla a přátelského prostředí našich útulných restaurací je dalším krokem na cestě za zlepšováním kvality, pohostinnosti a atraktivnosti krásných koutů naší vlasti. Proto je nejvyšší čas začít jak s regionální kuchyní, tak s kvalitou.

Těším se, že od vás, našich hostů, budu na každém kroku slýchat, že vám chutnalo a že jste spokojeni.

Václav Stárek

prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky

ahr_aj_cz.jpg

Více informací o AHR ČR naleznete zde.


Asociace kuchařů a cukrářů ČR - odborný partner pro receptury


Vážení příznivci dobrého jídla,

Asociace kuchařů a cukrářů České republiky je členem celosvětového svazu kuchařů - WACS. Díky spolupráci s členskými státy - ať už při konferencích, kongresech, mezinárodních soutěžích či jiných odborných setkáních jsem měl možnost ochutnat při návštěvě hostitelských států vždy jejich domácí kuchyni. Na uchování receptur a jejím tradičním podání si zakládají všude.
O to větší zklamání zažívám při cestách po naší republice, kdy na mnoha místech přetrvávají zřejmě vzpomínky na „zlé časy", kdy se tolik necestovalo, takže exotický nádech čehokoli zahraničního zajistil zájem hostů. Dobrou českou kuchyni jsme nahradili imitací těch exotických. Nárůst počtu pizzerií, italských, mexických, čínských a jiných restaurací - nehledě na úroveň gastronomie v nich - by snad nebyl tak znepokojující, pokud by zůstal zachován kvalitní základ naší - české kuchyně. Bohužel míst, kde by si host mohl pochutnat na našich tradičních pokrmech nebo na regionálních specialitách, je opravdu velmi málo.
Tato skutečnost byla hlavním důvodem pro to, že jsme nejen uvítali myšlenku agentury CzechTourism podpořit českou tradiční gastronomii a regiony, ale hlavně se aktivně podílet na spolupráci při realizaci a projekt „Czech Specials" spolu s Asociací hotelů a restaurací ČR všestranně podpořit.
Věřím, že odborným týmem vybrané receptury a jejich praktické ukázky v podání šéfkuchaře Martina Havla vás osloví a že jsou dostatečným dokladem toho, že je z čeho vybírat a že stojí za to ctít a připomínat všem naše společné bohatství. A co jsem zaslechl od labužníků? „... já osobně bych uvítal při návštěvě regionu v nabídce například lipový čaj s medem a chléb se škvarkovou pomazánkou nebo se sádlem a cibulkou ..."

Věřme tomu, že ono staré známé - někdy méně je více - stále platí, a já jsem přesvědčen, že kvalita si vždycky najde toho, kdo ji dokáže ocenit.

Miroslav Kubec

prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

AKC-logo.bmp