Zdraví od pohanů

Zdraví od pohanů

Send by e-mail
  • Pohanka má své jméno po těch, kteří ji přivezli do Evropy. Ano, byli to pohané, Tataři. My Češi jsme jí začali pěstovat ve 12.století, zpočátku jako krmivo, ale v 15.století se začala také objevovat i na českých talířích.  Mletá pohanka se přidávala do chleba, sloužila jako zavářka do polévky, oblíbené byly pohankové kaše. V minulém století však tato velmi zdravá obilnina, která má jedinečný obsah rutinu, který nám dokáže zpevňovat cévy, z našich stolů skoro zmizela. O její dnešní vzkříšení se postarala mimo jiné i Stará garda mistrů kuchařů a cukrářů České republiky, která slaví úspěch na všech gastronomických akcích se svojí pohankovou pomazánkou, kterou příhodně nazývá “pohankovým tatarákem“. Pohanka do české kuchyně určitě patří. Chcete-li ji ochutnat, vyzkoušejte regionální speciality, jako je třeba jehněčí kýta s pohankovým kubou nebo valašský kontrabáš. Receptury najdete na www.czechspecials.cz/recepty .

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.

     
    Novým šéfkuchařem Spa hotelu Lanterna je Josef Tydlačka
     
    Spa hotel Lanterna, který je součástí Resortu Valachy v beskydských Velkých Karlovicích a jehož restaurace Vyhlídka je certifikována v projektu Czech Specials, má nového šéfkuchaře. Hotelovou kuchyni nově vede 33letý Josef Tydlačka, který v Lanterně působí patnáct let, z toho tři roky byl zástupcem šéfkuchaře a v posledním roce výkonným šéfkuchařem. Byl také autorem velmi úspěšného menu První republika, které bylo nabízeno při nedávném Karlovském gastrofestivalu. Dosavadní šéf Pavel Václavík hotel opouští po 22 letech, aby se nadále věnoval vlastnímu podnikání v gastronomickém oboru a v poradenství. Stejně jako jeho předchůdce je Josef Tydlačka valašským patriotem, zastáncem moderní krajové gastronomie „Profilujeme se moderní valašskou gastronomií z čerstvých surovin, spolupracujeme s regionálními dodavateli a farmáři, pořádáme degustační večery pro gurmány, spolupracujeme s předními vinaři i michelinskými šéfkuchaři. Rádi k nám jezdí milovníci kvalitní gastronomie a wellness, s kuchyní jsou spokojeni a tuto linii určitě chci zachovat. Rád pracuji třeba se zvěřinou a jehněčím masem, ale také mě baví klasika – nejrůznější omáčky“, popisuje Josef Tydlačka.
    .