Výjimečný pivní zážitek? Zkuste minipivovar

Výjimečný pivní zážitek? Zkuste minipivovar

Send by e-mail

    podrobnosti

  • V posledních letech se svět českého piva stal pestřejším, barevnějším, prostě zajímavějším. Po dvou staletích na „ležáku“ začali Češi díky nově vznikajícím malým pivovarům objevovat pivní speciály. Svého minipivovaru s širokou nabídkou netradičních piv se dočkala také Česká Třebová, malebné město na česko-moravském pomezí. V roce 2012 zde Miroslav Faltus otevřel pivovárek, který rozhodně stojí za návštěvu.  

    Založil jste minipivovar, který nese vaše jméno. Jak váš podnik vznikal? 

    Byla to tak trochu náhoda. V devadesátých letech jsem založil firmu, která dodává nerezové armatury a potrubní díly pro farmaceutický, potravinářský a chemický průmysl. Mezi naše zákazníky tradičně patří společnosti, které staví pivovary a minipivovary. Pak naše společnost v roce 2010 koupila dům kousek od hlavního náměstí. Nejprve jsme přesně nevěděli, jak ho využijeme. Pak vznikla myšlenka vytvořit v něm menší minipivovar – líbilo se nám, že tak navážeme na víc jak stoletou tradici vaření piva u nás v České Třebové. Nakonec jsme se v zájmu lepší ekonomické návratnosti rozhodli pro trochu větší minipivovar – naše varna má objem 10 hl. První pivo jsme natočili v květnu 2012, brzy budeme slavit páté výročí. 

    Jaká piva u vás můžeme ochutnat? 

    Vaříme celkem třináct druhů piv, které sezónně obměňujeme. Na čepu se snažíme mít standardně pět až sedm druhů piv. Vždy čepujeme ležáky, bez nich by pivovar nemohl fungovat. Naším nejprodávanějším pivem je jednoznačně světlý ležák Kohout 11 %. V nabídce po celý rok je také Milota red ale 11 %, můj nejoblíbenější speciál, který získal v roce 2013 ocenění za svrchně kvašené pivo. Příští měsíc budeme čepovat speciál Kendy 12 %, american pale ale. V létě pak přijde sezóna osvěžujícího pšeničného a zázvorového piva.
     
    Za pětiletou dobu své existence získal pivovar Faltus už několik ocenění. Znamená to pro vás hodně? 

    Ano, oceněný byl náš speciál Milota red, ale cenu českých sládků získala také naše piva Kohout 13 % a Kohout 14 %. V minulém roce jsme získali bronzovou korunu v žebříčku řemeslných neboli „craft“ pivovarů. Na všechna ocenění jsme samozřejmě velmi hrdí. Je to pro nás velká pocta, když uvážíme, že minipivovary u nás v posledních letech rostou jak houby po dešti a konkurence je obrovská. 
     

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu